Maďari nevedia, čo s gardistickou uniformou v parlamente

V maďarskom parlamente dozrieva škandál, aký tradične dôstojnú atmosféru jeho ustanovujúcej schôdze už veľmi dávno nenarušil. Predseda pravicového Jobbiku potvrdil, že poslanecký sľub zloží vo veste zakázanej Maďarskej gardy.

13.05.2010 18:48
Gábor Vona Foto:
Líder Jobbiku Gábor Vona.
debata (53)

Hoci Gábor Vona šéfuje až tretej najsilnejšej strane, chystanou provokáciou na seba strhol viac pozornosti, ako „pán ústavnej väčšiny“ Viktor Orbán. Napätím, ktoré vytvoril okolo vopred ohláseného porušenia zákona, vodca Jobbiku budúcemu premiérovi doslova kradne rolu hviezdy piatko­vej šou.

„Nepovažujem to za porušenie zákona,“ citovala agentúra MTI Vonu, ktorý sa chystá prísť do parlamentu v bielej košeli a čiernej veste. „Táto vesta nie je uniformou Maďarskej gardy, je to iba gardistická vesta, ktorú nemožno považovať za rovnošatu,“ dodal. Podobné triky sú pre Vonu, ktorý je zakladateľom Jobbiku i Maďarskej gardy, typické. Súdny zákaz pôsobenia polovojenského krídla jeho strany z minulého roku sa napríklad pokúša obchádzať jednoduchou zmenou názvu, keď už o nej hovorí ako o Novej Maďarskej garde. Tým, že sa na verejnosti ukáže iba v čiernej veste, a nie v kompletnej rovnošate, chce využiť medzeru v zákone, ktorá zakazuje nosenie rovnošiat súdne rozpustených organizácií.

Žartíky, podľa ktorých si vodcu ultranacionalis­tov v piatok kdek­to bude môcť pomýliť s čašníkom, však ihneď vyvrátil. Na hrudi bude mať totiž erb s červenobielymi pásmi, pripomínajúci vojnové symboly fašistických Šípových krížov, a na chrbte leva, znak gardy. Podľa vládneho nariadenia z jesene minulého roka sa tým dopustí priestupku, za ktorý prislúcha pokuta vo výške 180 eur.

Maďarská verejnosť už niekoľko týždňov vášnivo diskutuje o tom, či sa Vonovej provokácii dá zabrániť. Väčšina ústavných právnikov pritom prízvukuje, že zrejme nie. Vzhľadom na poslaneckú imunitu ho totiž nemôže zadržať ani polícia pred vchodom do parlamentu, ani poriadková služba vnútri budovy. Horúci zemiak tak zostáva v rukách troch ústavných činiteľov. Predovšetkým prezidenta Lászlóa Sólyoma, ktorý otvorí ustanovujúcu schôdzu parlamentu a bude ju viesť, kým predsedníctvo neodovzdá najstaršiemu poslancovi. Tým je János Horváth z Fideszu, ktorý sa zodpovednosti zbaví ihneď po tom, čo parlament zvolí za predsedu Orbánovho vyvolenca Pála Schmitta.

Prezident Sólyom zatiaľ nenaznačil, či proti Vonovej provokácii niečo podnikne. Zmohol sa len na všeobecné vyhlásenie, podľa ktorého očakáva, že nik z poslancov neporuší zákon. Doteraz vládnuci socialisti, ktorí sú druhou najsilnejšou stranou parlamentu, najdôraznejšie volajú po zásahu proti Vonovi. Ich predsedníčka Ildikó Lendvaiová priamo vyzvala hlavu štátu, aby šéfovi Jobbiku nedovolil zložiť poslanecký sľub, ak sa objaví v gardistickej ves­te.

„Mal by si uvedomiť, že nie je medzi svojimi kamarátmi, podpaľačmi odpadkových kontajnerov, ale v budove maďarského parlamentu. Ak má problémy s garderóbou, môžeme mu ponúknuť sako,“ odkázala Lendvaiová Vonovi cez denník Népszabadság. Dôveryhodnosť zásadového postoja socialistov, požadujúcich izolovať extrémistov v parlamente, však doterajšia vládna strana sama naštrbila, keď sa začiatkom týždňa s Jobbikom dohodla na rozdelení opozícii prislúchajúcich predsedníckych kresiel v parlamentných výboroch. Vonovi dokonca socialisti odsúhlasili post šéfa národnobezpeč­nostného výboru, o ktorý sa najviac usiloval, a až po rozruchu, ktorý spôsobila predstava, že zakladateľ zakázanej gardy bude kontrolovať činnosť tajných služieb, slovnú dohodu vypovedali.

Z Vonovho predstavenia nemá radosť ani Fidesz. Najsilnejšia strana parlamentu však podľa informácií Népszabadságu v obave zo škandálu neuvažuje o vykázaní opozičného lídra zo sály a zodpovednosť za vývoj zvaľuje na hlavu štátu. „Prezident republiky bude nepochybne postupovať obozretne,“ citovala Orbánovho hovorcu Pétera Szijjártóa agentúra MTI.

53 debata chyba