Orbán už má parlament, deň D mu kazil Vona

Necelé tri týždne po volebnom triumfe je Viktor Orbán pánom Maďarska. Odteraz má v rukách nový parlament, kde jeho Fidesz získal pohodlnú ústavnú väčšinu. Hoci v piatok ho prezident László Sólyom iba oficiálne poveril zostavením vlády, ktorá má zložiť prísahu až o dva týždne, do pretvárania Maďarska na svoj obraz sa dezignovaný premiér púšťa ihneď. "Viem, čo je moja úloha, čo odo mňa očakáva krajina. Spravím a dokončím to, čo sa odo mňa čaká," vyhlásil.

14.05.2010 22:05
Viktor Orbán Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (88)

Fidesz sa tichou procedúrou už v piatok večer chystal predložiť prvý balík návrhov, medzi ktorými mal byť aj projekt novely zákona o štátnom občianstve. Ten ráta s udelením občianstva krajanom bez toho, aby museli mať trvalé bydlisko v Maďarsku. Poslanci o ňom môžu začať rokovať už v pondelok, čo znamená, že do začiatku júna, deväťdesiateho výročia Trianonskej zmluvy, by ho mali stihnúť schváliť.

Novým predsedom parlamentu sa stal Pál Schmitt, doterajší europoslanec Fideszu. Podľa špekulácií maďarských médií by tento post mal zastávať iba niekoľko týždňov a začiatkom augusta by mohol v úrade hlavy štátu vystriedať Sólyoma. Schmitt naznačil, že nový parlament sa cíti povolaný presadzovať aj záujmy krajanov. „Popri širokej národnej súdržnosti je potrebné, aby poslanci prijali zodpovednosť za osudy 15 miliónov Maďarov,“ citovala ho internetová stránka rádia Kossuth. Samotné Maďarsko má iba desať miliónov obyvateľov.

Ustanovujúca schôdza parlamentu mala byť podľa hlavy štátu sviatkom demokracie. „Ale bude aj historickou?“ opýtal sa v otváracom prejave Sólyom. Úlohy stojace pred parlamentom sú podľa neho priam nadľudské. „Maďarsko treba postaviť na nohy,“ zdôraznil. Orbánovu stranu pritom varoval, že pri obrovskej zodpovednosti, ktorá vyplýva z jej ústavnej väčšiny, bude čeliť riziku morálneho zlyhania.

Sólyom, ktorému sa v lete končí päťročný mandát, predniesol jeden zo svojich najostrejších prejavov. Upozornil najmä na to, že v parlamente sa objavila extrémistická strana a dôrazne ju vyzval na dodržiavanie zákonov a pravidiel demokracie. Hoci ho nemenoval, jeho slová boli adresované vodcovi krajne pravicového Jobbiku Gáborovi Vonovi, ktorý na seba pútal hlavnú pozornosť médií. Až do neskorého popoludnia všetci rozoberali jednu na prvý pohľad banálnu otázku: „Odloží si Vona sako?“

Vodca krajne pravicového Jobbiku Gábor Vona... Foto: ČTK/AP
Gábor Vona Vodca krajne pravicového Jobbiku Gábor Vona prišiel na prvú schôdzu parlamentu v uniforme Maďarskej gardy.

Vona, ktorý vopred oznámil, že poslanecký sľub bude skladať v uniforme zakázanej Maďarskej gardy, do parlamentu prišiel v civilnom čiernom obleku. Vyhol sa tak prípadným nepríjemnostiam so strážnou službou. A prešiel cez rozum aj doteraz vládnucim socialistom, ktorí od prezidenta žiadali, aby neotvoril zasadanie, ak Vona v sále provokatívne poruší zákon. „Nech má na sebe hoci aj pyžamu, keď mu ju bude zakrývať oblek,“ komentovala pre portál index.hu predsedníčka socialistov Ildikó Lendvaiová chýry, že vodca Jobbiku má pod sakom gardistickú vestu. Tú predviedol až vo chvíli poslaneckého sľubu, keď už prezident ani dočasne predsedajúci najstarší poslanec Fideszu nemali šancu zasiahnuť.

Sólyom však tento úskok nenechal bez ohlasu. „Ten, kto porušujúc zákon falošne prisahá na dodržiavanie zákonov, bude v novom parlamente reprezentovať lož,“ odkázal prezident Vonovi. Šéfa Jobbiku ostro kritizoval aj odstupujúci premiér Gordon Bajnai. Poslancom oznámil, že z jeho poverenia minister vnútra na Vonu podal trestné oznámenie.

Poslanci Jobbiku si však nedali pokaziť svoj prvý deň v parlamente. Ešte pred oficiálnou prísahou si spravili svoju súkromnú. Zhŕkli sa okolo historickej uhorskej koruny, trvalo vystavenej vo vitríne parlamentnej haly, a odrecitovali známu revizionistickú modlitbu z Horthyovských čias za znovuzrodenie Maďarska. Viacerých poslancov tým pobúrili. „Na svätú korunu naposledy prisahal Ferenc Szálasi (fašistický vodca z konca druhej svetovej vojny),“ pripomenul pre index.hu socialistický poslanec László Varga.

88 debata chyba