Demonštrantom hrozia tresty smrti napriek ústupkom vláde

Protivládni demonštranti, ktorí obsadili centrum thajskej metropoly Bangkok, vyjadrili súhlas s účasťou na rokovaniach o ukončení politickej krízy v krajine. Tie by medzi nimi a kabinetom mali sprostredkovať členovia Senátu. Oznámili to tlačové agentúry s odvolaním sa na vodcu demonštrantov Nattavuta Sajkuu. Thajská vláda však na dialóg pristúpi len v prípade, že opozičné sily ukončia svoje protestné akcie.

18.05.2010 16:16
Thajsko Foto: ,
Thajskí demonštranti pomáhajú popálenému spolubojovníkovi.
debata

„Súhlasíme s novým kolom rozhovorov, ktoré navrhuje Senát,“ uviedol Sajkua s tým, že keby sa veci vyvíjali ako doteraz, mohli by pokračovať násilnosti a umierali by ďalší ľudia.

Vláda naopak o niečo neskôr oznámila, že sa do rokovaní zapojí, len ak demonštranti ukončia svoje protesty. „Situácia sa vyhrotila a prerástla do násilných útokov ozbrojených skupín a teroristov proti vláde, armáde a civilistom. Kabinet preto môže konať, len keď sa protesty skončia,“ povedal minister Satit Vonghnongtej v odpovedi na návrh predložený 64 zo 150 členov hornej komory parlamentu, ktorí vyzvali k uzavretiu prímeria a ponúkli sprostredkovanie mierových rozhovorov.

Protivládny thajský demonštrant s horiacou... Foto: SITA, AP
Thajský demonštrant Protivládny thajský demonštrant s horiacou pneumatikou.

Pracovné voľno predĺžili do piatku

Podľa analytikov navyše iniciatíva spomínaných senátorov nemá príliš veľkú váhu. Iných 40 senátorov, ktorí prejavujú väčšiu lojalitu vláde, totiž naopak demonštrantov vyzvalo, aby sa vzdali a čelili obvineniam, ktoré v niektorých prípadoch zahŕňajú aj možný trest smrti za účasť v teroristických akciách. „Sprostredkova­teľská ponuka senátorov nemá príliš veľkú váhu, pretože Senát nerozpráva jednohlasne,“ vyhlásil politológ z univerzity v Bangkoku Somdžaj Pchagapchasvivat.

V tábore o rozlohe asi troch kilometrov štvorcových v centre Bangkoku zotrváva približne 5000 stúpencov opozície, ktorí svoje protesty začali začiatkom apríla s cieľom dosiahnuť okamžitý odchod premiéra Apchisita Vedžadžíva z funkcie a vyhlásenie predčasných volieb.

Tábor naďalej zostáva obkľúčený armádnymi jednotkami. Podľa agentúry Reuters boli zaznamenané menšie potýčky, pri ktorých demonštranti hádzali zápalné fľaše a pálili pneumatiky. Pracovné voľno bolo predĺžené až do piatku.

Thajský demonštrant vyrába jednu z... Foto: SITA, AP
Thajsko Thajský demonštrant vyrába jednu z petrolejových bômb, ktoré hádžu po vojakoch.

Hotelieri majú hlavu v smútku

Na protesty stúpencov opozície dopláca okrem iného aj cestovný ruch. V Bangkoku sú hotely obsadené na menej ako 30 percent, čo je asi o polovicu menej, ako je obvyklé na túto ročnú dobu.

„Turistov odrádzajú masívne protesty, pri ktorých by mohli utrpieť úraz,“ píše sa vo vyjadrení Thajskej hotelovej asociácie. „Je veľmi nepravdepodobné, že by ste prišli na dovolenku niekde, odkiaľ sa šíria len informácie o horiacich pneumatikách, bombách a streľbe. Je to veľmi zlé,“ cituje televízia CNN jej šéfa Prakita Shinamornponga. V najviac ohrozených častiach mesta sú dokonca hotely zaplnené iba na 10 percent.

Násilnosti si v Thajsku za posledné dva mesiace vyžiadali takmer sedem desiatok obetí a stovky zranených. Medzi 37 mŕtvymi z posledných piatich dní je aj bývalý armádny generál Kchattija Savasdipol bojujúci na strane demonštrantov, ktorého počas rozhovoru s médiami smrteľne zranil ostreľovač.

Thajskí vojaci strieľajú do demonštrantov.
Thajskí vojaci kontrolujú podozrivého...
+8Thajskí policajti sú pripravení na zásah proti...
debata chyba