Nenaletíme na provokácie, odkázal Orbán Ficovi

Podľa budúceho maďarského premiéra národné strany pred blížiacimi sa voľbami na Slovensku priebežne provokujú a budú provokovať Maďarsko. "My však na tieto provokácie nenaletíme," citovala Viktora Orbána agentúra MTI.

18.05.2010 16:39
debata (83)

Orbán v utorok na tlačovej konferencii v Budapešti odpovedal na otázky týkajúce sa slovenských výhrad k návrhu novely maďarského zákona o štátnom občianstve. Výzvu premiéra Roberta Fica na začatie okamžitého dialógu vraj zatiaľ nemá možnosť prijať. „Keď nová vláda nastúpi do úradu – čo sa, ako dúfame, stane koncom budúceho týždňa – tak sa pustí do zvyčajnej diplomatickej práce. Až dovtedy však nemáme možnosť podniknúť nijaké kroky,“ zdôraznil.

Na otázku, či ako predseda vlády bude rešpektovať dohodu uzavretú vlani v Szécsényi premiérmi Gordonom Bajnaiom a Robertom Ficom, Orbán uviedol, že po nástupe nová vláda dôkladne preštuduje aj túto dohodu. Budúci maďarský premiér pripustil, že na súčasnú slovenskú vládu má vyhranený názor. „Popri tom však slovenskému ľudu a jeho zvoleným lídrom vždy vzdáme úctu, akú očakávame voči Maďarom a nám,“ povedal.

Podľa predseda Fideszu na Slovensku zúri ostrá volebná kampaň, ktorá má iné vyznenie, ako nedávna maďarská. „Národná otázka a nacionalistický prístup disponujú na Slovensku plnými občianskymi právami, čoho trpným objektom sú Maďari,“ podotkol. Zasahovať do takejto kampane zvonka by podľa neho bolo nesmierne riskantné a preto sa tomu treba vyhnúť. „My nehovoríme týmto tónom, a ani nebudeme, my v politike predstavujeme inú kultúru, iný svet,“ zdôraznil.

Orbánova budúca vláda si podľa neho počká na zloženie budúceho slovenského parlamentu a na vznik novej slovenskej vlády a potom s ňou nadviaže kontakty. Dovtedy sa však z Budapešti nemieni zapájať do tamojších predvolebných politických diskusií.

Na otázku, či by nebolo bývalo vhodnejšie počkať s témou dvojakého občianstva, Orbán odpovedal záporne. „Bolo by to farizejstvo,“ citovala ho agentúra MTI.

83 debata chyba