Voda v Česku ďalej ničí. Morava hlási stav nebezpečenstva

Vodné peklo sa po 13 rokoch vrátilo. Moravská obec Troubky je na 90 percent pod vodou. Evakuovali z nej už stovky ľudí. Troubky boli v roku 1997 najtragickejším symbolom záplav. Zahynulo deväť obyvateľov dediny, polovica prišla o strechu nad hlavou a škody presiahli 700 miliónov českých korún. Troubky ležia na sútoky Moravy a Bečvy.

18.05.2010 20:25
Záplavy Európa Foto:
Obyvateľ českej obce Troubky si vylieva z gumákov vodu.
debata (4)

„Chceli sme zostať, ale vody je už príliš. Je to rovnaké ako v roku 1997, možno aj horšie,“ citovala spravodajská stránka idnes.cz jedného z obyvateľov obce.

„Na poliach sú tu obrovské lagúny, z ktorých stále priteká voda a postupne sa vlieva do dediny,“ opísal situáciu starosta Radek Brázda.

Ľudí zo zatopenej maďarskej dediny Kiskinizs... Foto: ČTK, AP
Záplavy Európa Ľudí zo zatopenej maďarskej dediny Kiskinizs museli evakuovať.

„Naložil som hneď do auta manželku a obidve deti a previezol som ich do športovej haly v Tovačove. Ako dlho tu zostaneme, zatiaľ nevieme. Všetci netrpezlivo čakáme, kedy sa to skončí,“ povedal zase pre novinky.cz Oldřich Datel. Jeho dom zaplavilo niekoľko hodín po tom, čo ho opustil. Celý región má problémy s dodávkami elektrickej energie, bez ktorej je okolo štyritisíc domácností. Aj Troubky museli úplne odpojiť.

V Moravskosliezskom kraji večer vyhlásili stav nebezpečenstva. Platí pre Bohumín, Karvinú a ich okolie. „Po vyhlásenom stave nebezpečenstva vydáva hajtman rozhodnutia, ktoré umožňujú krízovým štábom v spomenutých oblastiach okamžite reagovať. Celé riadenie prác je tak operatívnejšie. Nielen z pohľadu súčasnosti, ale i z hľadiska budúcej obnovy zaplaveného územia,“ povedal pre agentúru ČTK hajtman Jaroslav Palas.

Rušné hodiny zažívajú i v Juhomoravskom kraji v Hodoníne. Hasiči tam spevňovali hrádzu vedúcu po nábreží rieky Morava. „Celkovo sme použili 2 500 vriec s pieskom a tisíce štvorcových metrov geotextílií,“ uviedol pre médiá hajtman Michal Hašek.

Hasiči evakuujú obyvateľov českej obce Troubky. Foto: ČTK
Záplavy Európa Hasiči evakuujú obyvateľov českej obce Troubky.

Podľa hydrológa Jana Daňhelku sa príčiny tohtoročných záplav podobajú na tie, ktoré boli za záplavami krajiny v roku 1997. „Vtedy pršalo päť dní a na štvorcový meter napadlo 600 litrov vody, teraz je zo zatiaľ za tri dni 250 litrov,“ povedal na tlačovej konferencii odborník. Dážď by sa mal v najbližších dňoch presúvať z Moravy na územie Čiech, ale nemalo by pršať už tak intenzívne.

Na pomoc pri povodniach a ďalších krízových situáciách má podľa ČTK vláda vyčlenených 100 miliónov korún, ďalších 3,65 miliardy má v rozpočtovej rezerve.

Povodne sú už aj predvolebná téma. Hlasovať budú Česi už na budúci týždeň. Všetky hlavné politické strany už v pondelok oznámili, že prerušujú volebnú kampaň v postihnutých regiónoch. Líder ODS Petr Nečas sa ospravedlnil z rokovania parlamentu a odišiel do Rožnova pod Radhoštěm, kde sa chce zapojiť do organizácie záchranných prác. „Považujem to za pochopiteľné gesto. Ja som tam jednoducho doma, takže si myslím, že je to samozrejmosť,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie.

Záplavy boli podľa ČTK aj hlavnou témou na tlačovej konferencii ČSSD. „Tak ako celá krajina aj my tým žijeme, najmä, samozrejme, moravskí poslanci,“ povedal hneď na úvod novinárom predseda ČSSD Jiří Paroubek. Strana podľa neho dá na pomoc postihnutým občanom 1,2 milióna českých korún a zorganizuje finančnú zbierku medzi svojimi poslancami.

//Veľká voda v strednej Európe://

Európa povodne
Európa povodne Európa povodne
V českých Petroviciach pri Karvinej platí 3....
Česká rieka Odra sa v noci vyliala na mnohých...
+12Pár opúšťa svoj dom v meste Szikszo v...
4 debata chyba