Uhorsko nemožno oživiť, lebo žije, zaznelo v maďarskom parlamente

Všetky maďarské parlamentné strany podporujú zámer Fideszu dať krajanom občianstvo materskej krajiny a vyhlásiť výročie Trianonskej dohody, ktorá spečatila osud Uhorska, za Deň národnej súdržnosti.

21.05.2010 17:35
Maďarsko, parlament, Budapešť Foto:
Ilustračné foto.
debata (234)

Budapeštianske médiá predpovedajú, že oba zákony by mohli byť prijaté ešte skôr, ako sa nová vláda Viktora Orbána na budúcu sobotu ujme moci.

„Uzavretím potrianonskej doby sa pre celý národ môže začať nová epocha,“ uviedol v rozprave predkladateľ návrhu zákona o národnej súdržnosti László Kövér. Šéf celoštátnej rady Fideszu ohlásil novú národnú politiku, „vďaka ktorej sa stane bezpredmetným používanie pojmu »na tejto strane hranice a za nimi«. Je jeden maďarský svet, jeden maďarský národ a každý Maďar je zodpovedný za všetkých Maďarov,“ citovala ho internetová stránka denníka Népszabadság.

„Historické Maďarsko (Uhorsko – pozn. red.) nemožno oživiť,“ uviedol Kövér podľa agentúry MTI. „Ale ani nie je potrebné, aby vstalo z mŕtvych, veď v dušiach, kultúre, našom jazyku, v kostoloch, ktoré staviame, a v našich medziľudských kontaktoch žije,“ dodal.

Nik z budúcich opozičných strán sa návrhom Fideszu, ktorý má v novom parlamente ústavnú väčšinu, nevzoprel. Doteraz vládnuci socialisti iba nesmelo podotkli, že Deň národnej súdržnosti by radšej ako so štvrtým júnom, výročím Trianonu, spojili s deviatym májom – Dňom Európy.

Schvaľovanie zákona ponúkajúceho občianstvo krajanom zase odporučili odložiť až na termín po slovenských parlamentných voľbách. Socialisti by tiež považovali za potrebné okamžité konzultácie so susednými štátmi, aby, podľa poslanca Gábora Harangozóa, „sa im dalo jasne najavo, že cieľom nie je revízia hraníc alebo oslabenie ich občianskej lojality k štátom, v ktorých žijú“.

Budúci podpredseda vlády Zsolt Semjén však tvrdí, že pre vládu Roberta Fica je dvojaké občianstvo len zámienka, ktorú keby nemal, vymyslel by si pre protimaďarské výpady niečo iné. „So Slovenskom je hlavným problémom nie dvojaké občianstvo, ale jazykový zákon, Benešove dekréty, Hedviga Malinová a vlaňajšie vykázanie Lászlóa Sólyoma,“ povedal podľa portálu index.hu. „Je jeden národ s jedným maďarským občianstvom,“ vyhlásil Semjén.

V podobnom duchu hovoril aj budúci štátny tajomník Zsolt Németh, podľa ktorého vďaka dvojakému občianstvu „bude jasné, že Maďarsko je štátom 15 miliónov Maďarov“. Slovenské odmietavé reakcie pritom bagatelizoval, že sú len súčasťou volebnej kampane. „Hrozbou pre Slovensko nie je dvojaké občianstvo, ale politika Fica a Slotu,“ citoval ho index.hu.

234 debata chyba