Radikálny Jobbik chystá vytvorenie polovojenských zložiek

Maďarské extrémistické politické zoskupenie Jobbik má v pláne vytvorenie novej tzv. "národnej" polovojenskej organizácie na spôsob zakázanej Maďarskej gardy. Ozbrojené zložky majú vzniknúť presne 4. júna, kedy si krajina pripomína výročie Trianonskej zmluvy. V piatok o tom napísal denník Népszabadság.

28.05.2010 10:32
Gábor Vonna, Jobbik Foto:
Gábor Vona, líder radikálneho Jobbiku.
debata (72)

„Vytvoríme štátne rezervné jednotky – Maďarskú národnú gardu – ktoré budú schopné celý čas podporovať armádu a dodávať jej nových zamestnancov rovnako, ako ochraňovať dôležité zložky krajiny,“ uvádza sa v programe Jobbiku. Nová organizácia by sa pritom mala spoliehať výhradne na predošlých členov Maďarskej gardy. Jej hlavnou úlohou by mala byť ochrana bežných občanov a v prípade vzniku vojny by podliehala priamo armáde.

Líder radikálneho parlamentného hnutia Gábor Vona pre Népszabadság zdôraznil, že jeho strana sa nevzdala myšlienky vzniku novej gardy aj napriek tomu, že na to bude potrebovať podporu vládnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána. Ten to však dlhodobo odmieta. Jobbik chce v prípade, že by sa gardu nepodarilo vytvoriť štátom, prevádzkovať polovojenské zložky z vlastných zdrojov.

Extrémistickú skupinu Maďarská garda ako polovojenské krídlo Jobbiku založil Vona v roku 2007. V decembri 2008 budapeštiansky súd rozhodol o rozpustení gardy, jej členovia sa však naďalej schádzajú s tým, že netvoria organizáciu, ale zoskupenie jednotlivcov, a rozhodnutie sa ich preto netýka.

72 debata chyba