Orbánov zákon znervóznil Spojené štáty a Kanadu

Maďarský zákon o dvojakom občianstve zjavne znervózňuje Spojené štáty americké a podobný ohlas sa dá očakávať aj z kanadskej strany. Dar Viktora Orbána pre zahraničných Maďarov totiž nastavuje pascu ľuďom v jeho krajine, ktorí môžu voľne cestovať do Kanady a USA. Upravený zákon otvára cestu k tomu, aby tí, čo ho využijú, mohli získať aj maďarský pas.

29.05.2010 05:44
Budapešť, parlament Foto:
Maďarský zákon o dvojakom občianstve, ktorý presadil Fidesz Viktora Orbána, pozorne sledujú aj v USA a Kanade.
debata (100)

Úradom vo Washingtone a v Ottawe to môže spôsobiť problémy, pretože Maďar žijúci v Rumunsku, Srbsku či na Ukrajine musí v súčasnosti žiadať o povolenie na vstup, keďže je občanom štátu, ktorý nemá s USA a Kanadou bezvízový styk. Zmena, ktorú presadil Fidesz, vedie k odstráneniu tejto bariéry pre maďarských krajanov. Američania potvrdili, že pozorne sledujú vývoj okolo dvojakého občianstva.

„Konzultujeme s predstaviteľmi maďarskej vlády možné dôsledky tohto zákona na bezvízový program. Povedali nám, že vezmú do úvahy akékoľvek potenciálne znepokojenie v zmysle uplatňovania právnej normy. Ubezpečili nás, že výmena informácií a štandardy pre vydávanie pasov, ktoré sa dohodli ako podmienka na zaradenie Maďarska do bezvízového režimu, by mali byť v súlade s novým zákonom,“ reagoval Jan Krc, hovorca veľvyslanectva USA v Budapešti. Odpovedal tak na otázku Pravdy, či Orbánova novinka vzbudzuje obavy Spojených štátov.

Bývalý veľvyslanec Slovenska v USA Rastislav Káčer chápe americké stanovisko ako zdvihnutý prst: „V diplomatickej reči to prinajmenšom považujem za prejav znepokojenia. Ak by zo zákona vyplývalo netransparentné vydávanie pasov osobám bez trvalého bydliska v Maďarsku, môže to vyvolávať otázniky v USA. V krajnom prípade by mohla americká administratíva dospieť k tomu, že Maďarsko porušuje pravidlá bezvízového styku a tým ho zrušiť.“

Oficiálny postoj Kanady sa Pravde zatiaľ nepodarilo zistiť, ale signály hovoria o tom, že úrady v Ottawe vyhodnotia dvojaké občianstvo ako vysoko rizikové. „Ak má občiansky preukaz znamenať cestu k vystaveniu pasu, potom to neveští nič dobré pre budúcnosť voľného cestovania maďarských občanov do našej krajiny,“ poznamenal pre Pravdu pracovník imigračného úradu v Kanade.

Tento zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, upozornil, že zavedenie víz pre Maďarsko je zrejme otázkou týždňov: „Naša vláda iba oddialila toto rozhodnutie po maďarských voľbách. Nárast žiadateľov o azyl z Maďarska je už päťnásobne vyšší, ako bol pred dvomi rokmi.“ Kanada zrušila Maďarom víza v marci 2008. „Ak budú mať maďarské pasy ľudia žijúci mimo Maďarska, ktorí teraz musia žiadať o víza, tak si Budapešť ešte viac pribuchne dvere k obnoveniu bezbariérového cestovania do Kanady,“ dodal zdroj.

Vydávanie pasov pre osoby bez trvalého pobytu v Maďarsku znamená aj zásah do schengenského priestoru, čiže voľného pohybu vo väčšine členských štátov EÚ. Ukrajina a Srbsko v únii nie sú, Rumunsko síce áno, ale v Schengene ešte nie. Na podobne formulovanú otázku, ako Pravda položila USA, však z Bruselu zaznela neutrálna odpoveď. „Štátna príslušnosť je v kompetencii členskej krajiny EÚ. Každá má suverenitu rozhodovať, ako udeľuje občianstvo. Európska komisia nemá právomoc ovplyvňovať pravidlá členského štátu v otázke štátnej príslušnosti,“ uviedol Matthew Newman, hovorca eurokomisárky Viviane Redingovej, ktorá má na starosti základné práva a občianstvo.

Detaily, ktoré súvisia so sprísnením slovenského zákona o občianstve, v piatok začali konzultovať slovenskí a českí experti.

100 debata chyba