Česi majú po voľbách. Ľavica prehrala, Paroubek odchádza

V Česku sa v sobotu popoludní skončili voľby do Posleneckej snemovne. Tesne vyhrala ČSSD pred ODS, obe strany však výrazne stratili voči prieskumom i minulým voľbám. Na treťom mieste je TOP 09 s prekvapujúco vysokým ziskom. Volebný výsledok ČSSD viedol k rezignácii Jiřího Paroubka na post predsedu strany. Voľby posilnili pravicové a stredové strany, ľavica stratila.

29.05.2010 14:12 , aktualizované: 21:25
Voľby v ČR Foto:
V piatok a sobotu prebehli v Česku parlamentné voľby.
debata (309)

Do parlamentných lavíc zasadnú poslanci strán, ktoré získali najmenej päť percent hlasov. Strany, ktoré získali 3 percentá a viac voličských hlasov, majú v Česku zabezpečené financovanie zo štátneho rozpočtu.

Po sčítaní hlasov z takmer sto percent volebných okrskov zvíťazila ČSSD pred ODS, rozdiel predstavuje približne 2 percentuálne body. Volebná účasť bola 62,6 percenta.

Výsledky parlamentných volieb v Česku
po sčítaní 100 % hlasov Percentá Kreslá v Poslaneckej

snemovni (odhad)

ČSSD 22,08 56
ODS 20,22 53
TOP 09 16,70 41
KSČM 11,27 26
Věci veřejné 10,88 24
KDÚ-ČSL 4,39
SPO – Zemanovci 4,33
Suverenita (J. Bobošíková) 3,67
Strana zelených 2,44

Zdroj: Český statistický úřad

Česko zahlo doprava

Volebné výsledky sa od odhadov agentúry SC&C pre Českú televíziu, ktoré publikovali po uzavretí volebných miestností, príliš nelíšili. Odhady hovorili o vyrovnanom súboji najväčších politických strán ČSSD a ODS na úrovni 20 percent a výraznom úspechu strán TOP 09 (knieža Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek) a Vecí verejných (publicista Radek John).

Výsledky volieb znamenajú príklon Česka doprava, oslabenie hlavných politických strán, ktoré sa v ostatných rokoch striedali vo vláde (ODS, ČSSD, KDÚ-ČSL prvýkrát nebude v parlamente) a hľadanie nových poltických garnitúr v podobe nových tvárí (Veci verejné) či staronových, zoskupených v novej strane (TOP 09).

„Krajina kráča k pravicovej koalícií,“ komentoval priebežné výsledky počas soboty šéf ČSSD Jiří Paroubek. Večer prišla prekvapujúca správa. Paroubek sa vzdal postu šéfa strany. Prehrali záujmy obyčajných ľudí, uviedol. „V de­mokracii to tak býva, že si ľudia vybrali smer, kam má republika ísť. Rešpektujem to. Pre mňa osobne z toho vyplýva záver odísť z funkcie predsedu ČSSD,“ vyhlásil.

Podľa volebného lídra ODS Petra Nečasa by bolo pre českých občanov dobrou správou zostavenie „koalície rozpočtovej zodpovednosti“, po ktorej jeho strana volá.

Šéf kresťanských demokratov (KDÚ-ČSL) Cyril Svoboda vyhlásil, že jeho strana prehrala vážnu bitku. Nedostala sa do parlamentu. Svoboda rezignoval na svoj post a v straníckych voľbách na funkciu predsedu nebude kandidovať.

Rezignovali aj ďalší politici. Český expremiér Miloš Zeman, predseda Strany práv občana – Zemanovci tak reagoval na to, že strana skončila pod päťpercentnou hranicou. Stranu však bude podporovať ďalej. Rezignovať sa chystá aj Ondřej Liška, šéf Strany zelených. Bývalá vládna strana skončila so ziskom menej ako 3,5 percenta hlasov.

309 debata chyba