Reykjavík ovládla Najlepšia strana. Sľúbila medveďa

Pre islandských politikov je to zlý vtip. Komik, ktorý ich zosmiešňuje, ich odstavil od moci. Strana populárneho islandského zabávača Jóna Gnarra prevalcovala miestne voľby v islandskej metropole a jej šéf tak smeruje do kresla starostu. A čo Islanďanov oslovilo?

01.06.2010 19:19
Jón Gnarr Foto:
Islandský zabávač Jón Gnarr vyhral miestne voľby v Reykjavíku.
debata (3)

„Chcem len dobre platenú prácu, kde budem mať dosť vplyvu na to, aby som mohol pomáhať svojej rodine a priateľom,“ parodoval neduhy nielen islandských politikov Gnarr. „A chcem samozrejme sekretárku a všeličo zadarmo.“

Kým prieskumy jeho strane prisudzovali takmer 45-percentnú popularitu, mnohí to brali len ako protestný výkrik, vyjadrujúci stratu dôvery Islanďanov k tradičným politickým stranám. Tým ostrovania kladú za vinu, že ich krajina po páde bankového sektora takmer skrachovala a patrí medzi najväčšie obete finančnej krízy.

Najlepšia strana, ako znie názov Gnarrovho projektu, napokon v 120-tisícovom Reykjavíku získala takmer 35 percent hlasov a v pätnásťčlennej mestskej rade obsadí 6 kresiel.

Najlepšia strana pritom vznikla len pred pol rokom. Jej predseda politické smerovanie označuje za anarcho-surrealizmus. A kým jeho súperi Islanďanov získavali na svoju stranu tradičnými sľubmi, Gnarr ponúkal to, čo nikto iný.

Najlepší program, ako sa samozrejme nazýva program Najlepšej strany, napríklad sľubuje ľadového medveďa pre reykjavícku zoo. Strana okrem toho žiada vybudovanie Disneylandu v mestskom parku, uteráky zadarmo na kúpaliskách či mýto pre obyvateľov susedného mesta, ktorí pre svoju polohu na polostrove pri všetkých svojich cestách musia prechádzať Reykjavíkom.

Myslí sa i na ženy, ktorých názorom treba načúvať – strana preto chce zriadiť úrady, kde sa bude podávať vanilková alebo škoricová káva a ženy sa tam budú môcť dosýtosti vyrozprávať.

Kandidáti strany program predstavovali za tónov svojej hymny – prerobenej piesne od Tiny Turnerovej, Simply The Best – Jednoducho najlepší. Práve v jej závere Gnarr vykrikuje programové body svojej strany, napodobňujúc oduševnené predvolebné prejavy iných politikov.

Gnarr má plán aj na to, ako zatočiť s korupciou. Kým ostatné politické subjekty sú podľa neho úplatné skryto, Najlepšia strana prinesie transparentnosť aj do korupcie.

Na to, čo bude Najlepšia strana pre Reykjavík znamenať aj v skutočnosti, si Islanďania budú musieť počkať. Gnarr totiž ešte pred voľbami vyhlásil, že ako politik predsa môže nasľubovať čo len chce a nič ho nezaväzuje, aby to splnil.

3 debata chyba