Hore, hore, blíži sa zem, varoval prístroj pilota

Posledné slová nepatrili bohu. Posádka lietadla poľského prezidenta, ktoré sa v apríli zrútilo v Smolensku, sa so svetom lúčila nadávkou. Prepis záznamu z čiernych skriniek priblížil posledné minúty tragického letu, pri ktorom zahynul Lech Kaczyński. Kópie záznamov odovzdali ruské orgány poľskej vláde, ktorá ich následne zverejnila na internete.

01.06.2010 22:56
Kaczyński Foto: ,
V troskách vládneho tupoleva zahynul 10. apríla poľský prezident Lech Kaczyński s manželkou Máriou.
debata (8)

„Hore, hore, blíži sa zem,“ hlásil zo dvadsaťkrát za poslednú minútu pilotom výstražný systém. Piloti však hlásenie nijako nekomentujú. Jeden z nich zakričí „kurva mater“, keď lietadlo narazí do stromu. Veža vtedy vyzve lietadlo, aby si okruh nad letiskom zopakovalo. Záznam sa končí dlhým výkrikom „kurvaaaa“ od ďalšej osoby v kabíne. Prečo sa piloti rozhodli lietadlo zdvíhať až v čase, keď už bolo príliš neskoro, nie je jasné.

V troskách vládneho tupoleva po havárii 10. apríla zahynulo okrem prezidenta ďalších 94 ľudí – poľských politických a armádnych špičiek i príbuzných ľudí, ktorých Sovieti počas druhej svetovej vojny popravili. Poľská delegácia smerovala práve do Katyne, aby si na 70. výročie uctila pamiatku obetí.

Atmosféra v kabíne lietadla spočiatku nijako nenaznačovala nadchádzajúcu tragédiu. Piloti sa rozprávajú o malichernostiach, vtipkujú s vežou a dokonca si uťahujú z bieloruského jazyka. Veci sa začali komplikovať približne štvrť hodiny pred pádom.

Piloti komunikujú s druhým lietadlom, ktoré viezlo poľských novinárov i s letovými dispečermi a dozvedajú sa, že na smolenskom letisku je hustá hmla. Viditeľnosť v tom čase bola len 400 metrov. Zhodnú sa, že sa raz pokúsia o pristátie a potom to vzdajú. Kapitán lietadla hovorí, že náhradné letiská sú v Minsku a Vitebsku. Zhoršenie situácie ohlásia šéfovi protokolu Mariuszovi Kazanovi. „No tak potom máme problém,“ reaguje Kazana a ide sa poradiť s prezidentom. Vráti sa s tým, že Kaczyński sa nerozhodol. O pár minút neidentifikovaný hlas hovorí: „Bude zúriť, keď sa ešte…“

Záznam zo skrinky tak jednoznačne nepotvrdzuje teóriu, podľa ktorej piloti pristávali v nebezpečnej hmle na výslovný príkaz nadriadeného. Prepis však zároveň potvrdzuje, že v kabíne bol až do zrútenia lietadla najvyšší veliteľ poľských vzdušných síl Andrzej Blasik.

Poľské ministerstvo vnútra prepis zverejnilo takmer okamžite potom, ako ho dostalo od ruskej strany, hneď po súhlase od Národnej bezpečnostnej rady. Stránky ministerstva, na ktorých sa záznam objavil, boli bezprostredne po zverejnení pre vysoký záujem verejnosti nefunkčné.

8 debata chyba