Maďarskí socialisti kritizujú trianonský zákon

Ich volebný líder sa ešte počas kampane dušoval, že aj socialistov "bolí Trianon", zákon predpisujúci občanom smútok za Uhorskom však v pondelok nepodporil. Attila Mesterházy a takmer kompletný poslanecký klub, na čele ktorého stojí, hlasoval proti právnej norme s čudným názvom Svedectvo o národnej spolupatričnosti.

02.06.2010 13:46
Lendvaiová, Orbán Foto:
Nový premiér Viktor Orbán bozkáva ruku šéfky socialistov Ildikó Lendvaiovej na sobotňajšej inaugurácii jeho vlády. O dva dni neskôr socialisti hlasovali proti Orbánovmu trianonskému zákonu.
debata (9)

Ňou sa 4. jún, výročie Trianonskej mierovej dohody z roku 1920, stáva pamätným dňom. Iba jediný socialistický zákonodarca stisol gombík ZA, aj to, ako vysvetlil, omylom.

Po týždňoch zakríknutého politizovania tak strana vládnuca Maďarsku posledných osem rokov po prvý raz sebavedome zdvihla hlavu. Akoby sa prestala báť biľagu, ktorý jej hrozí podľa okrídlenej vety: „Nie je Maďar, koho nebolí Trianon.“ Ešte minulý týždeň sa v poslaneckých radoch najväčšej opozičnej strany našli len traja odvážni, ktorí sa odhodlali hlasovať proti takmer jednomyseľne prijatej novele zákona o štátnom občianstve, umožňujúcej rozdávať maďarské pasy krajanom žijúcich za hranicami.

Zavedenie Dňa národnej spolupatričnosti však už frakcia socialistov odmietla podporiť. Jej poslanci v parlamente trpezlivo vysvetľovali, prečo sa tak rozhodli.

„Nám ide o to, aby sa historici mohli pokojne zaoberať spracovaním Trianonu a aby aktuálna politika nevyvracala fakty podľa vlastnej chuti,“ citovala poslanca Vilmosa Szabóa internetová stránka denníka Népszabadság. „Je to vina Fideszu, že neprijal naše pozmeňujúce návrhy,“ dodal niekdajší štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí, popredný expert socialistov na krajanskú problematiku. Socialisti chceli do textu zákona vsunúť vetu, že „trianonskú ranu nemožno zahojiť revíziou hraníc“.

Nepáčila sa im ani preambula odvolávajúca sa na Boha, ako „pána dejín“ a neochota parlamentnej väčšiny spomenúť v texte spolupatričnosť v rámci Európskej únie. „Nerozumiem, prečo neveria, že revízia hraníc nie je nástrojom liečby,“ vyčítala Fideszu aj predsedníčka socialistov Ildikó Lendvaiová. „Potom, čo zmietli naše pozmeňujúce návrhy, sa pre nás zákon stal neprijateľný,“ citoval ju denník Népszava.

Ešte ostrejšie napadol stranu premiéra Viktora Orbána poslanec Tibor Szanyi, jeden z trojice socialistov, ktorí už hlasovali aj proti dvojakému občianstvu pre krajanov. Podľa neho Fidesz „falšuje dejiny“ a namiesto prijímania potrebných ekonomických a sociálnych rozhodnutí sa „zmieta v trianonskej extáze“.

Szanyi ako azda jediný maďarský politik dokonca verejne pripustil, že znepokojenie Bratislavy môže byť oprávnené. „Keď sú susedné krajiny odkázané len na svoje tušenie vo veci skutočného obsahu dokumentu, tak môžu dospieť k veľmi nepekným záverom. Ani reakcia Slovákov nie je náhodná,“ vyčítal Fideszu neochotu vysvetliť susedným štátom, o čo v trianonskom zákone ide.

„Ľudia nie preto volili Fidesz, aby celé týždne či mesiace nepočuli o inom, len o Trianone,“ povedal poslanec, ktorý ako jediný zo socialistických kandidátov v aprílových voľbách dokázal poraziť fideszáckeho súpera v jednomandátovom volebnom obvode. „S falšovaním dejín, podozrivým z revizionizmu, namiesto sociálnej pomoci, si dlho nevystačia,“ varoval novú vládu v rozhovore pre televíziu ATV.

9 debata chyba