Do Gazy smeruje ďalšia humanitárna pomoc

Majú holé ruky a v podpalubí pomoc pre Palestínčanov z Gazy. Humanitárna írska loď Rachel Corrie, súčasť flotily, na ktorú v pondelok zaútočilo izraelské komando, plánuje koncom týždňa dokončiť misiu a doručiť zásielky s humanitárnou pomocou.

03.06.2010 18:20
debata (6)

„Po tom, čo sa stalo, sme odhodlaní pokračovať vo svojej misii,“ povedal Derek Graham pre írsku rozhlasovú a televíznu stanicu RTÉ. Posádka pozostávajúca z 20 ľudí z Malajzie, Írska, Filipín, Británie a Kuby sa dohodla, že v prípade stretnutia s izraelskými vojakmi nebude klásť odpor. „Aby nemohli povedať, že sme ich napadli,“ dodal Graham v narážke na obvinenia izraelskej armády, podľa ktorých cestujúci v pondelok napadli príslušníkov komanda a tí v sebaobrane zabili v medzinárodných vodách deväť humanitárnych aktivistov z konvoja slobody. Osem Turkov a Furkana Dogana (19), ich krajana s americkým pasom. Podľa Reuters pozostatky obetí už previezli do Istanbulu, kde špeciálnymi lietadlami priviezli aj zvyšok cestujúcich zo šesťčlenného konvoja vrátane troch Čechov.

„Lekári už prehliadali telá všetkých obetí. Niesli stopy striel. Jedného človeka zastrelili z bezprostrednej blízkosti,“ povedal šéf tureckej mimovládnej organizácie IHH (Insani Yardani Vakf – Humanitárny fond pomoci), ktorá patrila k organizátorom pomoci. Napríklad podľa svedkov jedného muža zastrelili guľkou do čela, keď na vojakov namieril objektív kamery.

Zatiaľ čo vo svete doznievajú ohlasy na útok na konvoj lodí propalestínskych aktivistov s 10-tisíc tonami humanitárnej pomoci určenými pre okupované územie pásma Gazy, boj sa odohráva aj na diplomatickom poli. Aj za účasti Slovenska. Počas hlasovania v Rade OSN pre ľudské práva o rezolúcii, podľa ktorej vytvoria špeciálnu nezávislú vyšetrovaciu komisiu, sa Bratislava zdržala hlasovania. Rovnako ako napríklad Maďarsko alebo Ukrajina. Napriek tomu dokument schválili 32 hlasmi z celkových 47 v Rade.

Na snahu svetového spoločenstva objektívne vyšetriť krvavú udalosť zo začiatku týždňa reagoval aj Izrael. Podľa portálu MIGnews Tel Aviv však uprednostňuje vytvorenie „nezávislej komisie vedenej USA“. Podľa zdroja z Bieleho domu, na ktorý sa odvolávajú izraelské noviny Yediot Ahronot, iniciatíva prišla z americkej strany a komisia by sa zaoberala „iba vecnými a nie politickými aspektmi udalosti“. Podľa novín, aj keď ešte trvajú rokovania medzi Tel Avivom a Washingtonom, Izrael súhlasil predbežne s americkým návrhom pod podmienkou, že komisia vedená USA zoberie do úvahy aj závery izraelskej vyšetrovacej komisie, ako aj postoj Washingtonu pri formovaní medzinárodnej verejnej mienky.

6 debata chyba