Fico pre Le Figaro: Budapešť sa správa, akoby sme neexistovali

Slovenský premiér Robert Fico v piatok kritizoval Maďarsko, ktoré sa rozhodlo uľahčiť udeľovanie občianstva etnickým Maďarom v susedných štátoch, a nazval ho "extrémistickou krajinou, ktorá vyváža svoj hnedý mor". Fico počas rozhovoru pre francúzsky denník Le Figaro uviedol, že Maďarsko sa správa, akoby Slovensko ani neexistovalo.

04.06.2010 13:31
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (223)

Fico odsúdil májové hlasovanie maďarského parlamentu, v ktorom poslanci rozhodli o tom, že 3,5 milióna etnických Maďarov žijúcich v susedných krajinách, najmä na Slovensku a v Rumunsku, môže získať maďarské občianstvo bez toho, aby mali v Maďarsku trvalý pobyt. Prijatie novely zákona o štátnom občianstve rozhnevalo Bratislavu, no Bukurešť a Belehrad zostali pokojné.

„Ide o konflikt hodnôt medzi Slovenskom, ktoré má hlboké antifašistické tradície, a touto extrémistickou krajinou (Maďarskom), ktorá exportuje svoj ‚hnedý mor‘,“ uviedol Fico pre Le Figaro a zjavne hovoril o fašizme.

Maďarský prezident László Sólyom v pondelok podpísal spomínanú novelu zákona. Návrh novely o občianstve predložil blok Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemo­kratická ľudová strana (Fidesz-KDNP) a v parlamente zaň 26. mája hlasovalo 344 poslancov, traja boli proti a piati sa zdržali hlasovania. Novela vstúpi do platnosti 20. augusta, avšak aplikovať ju bude možné až od 1. januára 2011. Novela zákona umožní etnickým Maďarom požiadať o udelenie občianstva bez toho, aby mali trvalý pobyt na území Maďarska. Stačí, že budú mať maďarský pôvod a budú hovoriť po maďarsky. Neznamená to však, že automaticky získajú aj volebné právo.

223 debata chyba