Klausa znepokojuje maďarský zákon o národnej súdržnosti

Prezident Českej republiky Václav Klaus a predseda vlády Jan Fisher vzali so znepokojením na vedomie Zákon o svedectve národnej súdržnosti, ktorý v pondelok prijal maďarský parlament. Uvádza sa to v oficiálnom vyhlásení Pražského hradu.

04.06.2010 16:31
Václav Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
debata (16)

Podľa ich stanoviska českí lídri považujú za neprijateľné, že zákon znevažuje Trianonskú mierovú dohodu, ktorá je jedným zo základných prvkov európskeho zmluvného usporiadania, čoho súčasťou je aj Česká republika.

„Považujeme za absolútne neprípustné a nebezpečné vyslovovať podporu požiadavkám na vytváranie rôznych foriem regionálnej autonómie,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré Pražský hrad zverejnil na svojej internetovej stránke. Prezident a premiér sú podľa vyhlásenia presvedčení, že otázky európskej minulosti sa majú prenechať historikom a ich otváranie na politickej úrovni považujú za nevhodné a nebezpečné. „Diskusie a kroky, ktoré sledujeme v Maďarsku, môžu vo svojom dôsledku vytvárať prostredie pre rast extrémizmu a prispievať k oživovaniu starých rivalít v rámci Európy.“

Českí najvyšší lídri dodávajú, že majú dlhodobý záujem o ďalší rozvoj dobrých vzťahov medzi krajinami v regióne, vrátane spolupráce štátov Visegradskej skupiny.

Maďarský parlament na svojej pondelkovej schôdzi prijal zákon, podľa ktorého bude 4. jún, teda výročie Trianonskej mierovej zmluvy, vyhlásený za spomienkový deň. Zákon o národnej súdržnosti podporilo 302 poslancov, proti hlasovalo 55. V texte zákona sa píše, že „každý Maďar, rovnako ako komunita Maďarov pôsobiaca pod vládou iných štátov, je súčasťou spojeného maďarského národa, ktorého súdržnosť presahuje štátne hranice“.

Proti zákonu hlasovala opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP). Jej poslanec István Hiller pre agentúru MTI dodal, že vládny Fidesz odmietol všetky ich pozmeňovacie návrhy. Jedným z nich bola aj klauzula o tom, že cieľom zákona nie je revízia hraníc. Normu však na rozdiel od socialistov podporilo extrémistické hnutie Jobbik, podľa ktorého ide o obrovský úspech.

16 debata chyba