Izrael zadržal loď s humanitárnou pomocou

Izraelská armáda v sobotu ráno zastavila loď s medzinárodnou humanitárnou pomoc určenou pre Pásmo Gazy, informovala organizácia, ktorá príchod lode do pásma očakávala. Jej hovorca Amdžád al-Šavá potvrdil, že plavidlo Rachel Corrie zadržali asi 35 míľ od pobrežia ozbrojené sily židovského štátu, ktorý od roku 2007 blokuje akýkoľvek prístup na územie kontrolované palestínskym hnutím Hamás.

05.06.2010 09:28
debata (29)

Na lodi, ktorú údajne obkľúčilo niekoľko izraelských lodí, sa nachádzalo 15 ľudí a niekoľko ton humanitárnej pomoci. Spojenie s plavidlom je podľa dostupných informácií prerušené. Hovorkyňa armády židovského štátu informácie o zadržaní plavidla poprela.

K sobotňajšej akcii došlo päť dní po zásahu proti šiestim lodiam smerujúcim do Pásma Gazy, kam chceli taktiež dopraviť humanitárnu pomoc. Na jednej z lodí sa Izraelčania stretli s tvrdým odporom, reagovali streľbou a zabili deviatich zahraničných aktivistov, desiatky ďalších zranili.

Medzi obeťami boli ôsmi Turci a Američan tureckého pôvodu. Medzinárodné spoločenstvo izraelský zásah ostro odsúdilo a jeho veľká časť žiada zrušenie izraelskej blokády Pásma Gazy. Turecko dokonca v tejto súvislosti nevylúčilo prerušenie diplomatických stykov s Izraelom, keďže podľa prezidenta Abdulláha Güla sú vzťahy medzi Ankarou a Jeruzalemom nenapraviteľne poškodené.

29 debata chyba