Humanitárna pomoc Gaze nemení kurz

Kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Tvrdí skupina Free Gaza (Sloboda Gaze), ktorá pokračuje v pomoci Palestínčanom. Jej členom je aj turecká skupina IHH (Nadácia pre ľudské práva, slobody a humanitárnu pomoc), hlavný organizátor flotily mieru, ktorej pondelkový pokus preniknúť s humanitárnou pomocou do blokovaného pásma Gazy sa skončil útokom izraelského komanda v medzinárodných vodách a zabitím deviatich humanitárnych aktivistov.

05.06.2010 21:46
debata (2)

„Premiér Benjamin Netanjahu zvažuje, že by dovolil obchodným lodiam kotviť pri brehoch pásma Gazy,“ oznámila izraelská súkromná televízia Channel 10. Mohlo by to potvrdzovať, že šéf kabinetu pod tlakom OSN, EÚ i Ruska, ktoré požadujú okamžité zrušenie blokády, pravdepodobne „ubral“ zo svojej pôvodne tvrdej rétoriky obhajujúcej izraelský postoj k pondelkovej udalosti.

K určitej zmene mohol Netanjahu dospieť aj po nedávnom rokovaní s Tonym Blairom, mierovým vyslancom medzinárodného kvarteta na Blízkom východe. „Izraelská blokáda pásma Gazy je kontraproduktívna. Hnutie Hamas dostane prostredníctvom tunelov do Gazy všetko, čo len chce, blokáda má opačný účinok. Zastavíte legitímny tovar, ktorý prichádza legitímnym spôsobom,“ cituje britský denník Independent slová politika, ktoré povedal Izraelčanom.

Ďalšia humanitárna pomoc Gaze mieri do pásma na plavidle Rachel Corrie. Na jeho palube je 15 aktivistov vrátane írskej nositeľky Nobelovej ceny za mier Mairead Maguireovej. Podľa agentúry AFP mala loď spoločne s ešte dvoma loďami s pomocou prísť do cieľa v sobotu ráno. Všetky tri lode majú podľa Audrey Bomseovej, hovorkyne Free Gaza, nečakané technické problémy.

„Ide pravdepodobne o izraelskú sabotáž. Kurz však nezmeníme. Iba ak v prípade naloženia v nejakom prístave ďalších osobností a budeme trvať na tom, aby ich sprevádzali novinári z celého sveta,“ dodala Bomseová.

2 debata chyba