Génius Grigorij Perelman trvá na svojom: Nechcem milión dolárov

Ruský geniálny matematik a jeden z najchytrejších ľudí na svete Grigorij Perelman (43) tvrdí, že peniaze nie sú všetko. Po odmietnutí jedného milióna dolárov (skoro 740-tisíc eur) ako ceny za vyriešenie takzvanej Poincarého domnienky odmietol pricestovať včera do Paríža.

09.06.2010 10:02
Grigorij Perelman Foto:
Grigorij Perelman
debata (32)

Mali mu tam odovzdať spomínanú cenu za vyriešenie jednej zo siedmich najťažších a najväčších matematických hádaniek. Matematici si nad ňou lámali hlavu už viac ako sto rokov. Hovorí sa v nej o vlastnostiach geometrických tvarov v trojrozmernom priestore.

„Mám všetko, čo chcem,“ vyhlásil Perelman spoza zatvorených dverí svojho skromného petrohradského bytu, keď mu zástupcovia amerického matematického inštitútu Clay Mathematics Institute priniesli peňažnú odmenu. Ruský vedec z matematického ústavu v Petrohrade vyriešil hádanku ešte v roku 2002.

O štyri roky neskôr dostal za svoj výkon prestížnu Fieldsovu medailu, matematickú obdobu Nobelovej ceny. Perelman ju však už vtedy odmietol. „Nezaujímajú ma peniaze ani sláva. Nechcem, aby ma vystavovali ako nejaké zviera v zoo,“ povedal pred rokmi.

Podľa portálu Vesti je pravdepodobné, že niekoľkokrát odmietnutý milión odovzdajú na charitatívne účely. Ako informovala agentúra RIA Novosti, cenu zatiaľ symbolicky udelili francúzskemu matematikovi ruského pôvodu Michailovi Gromovovi a Francois Poincaré, vnučke tvorcu hypotézy.

„To, čo urobil, je skutočne prielomom v matematike. Obohatil ju o nové metódy,“ vyjadril sa Sergej Kisľakov, riaditeľ Petrohradského ústavu matematiky V. A. Steklova a „šéf“ Perelmana, ktorý žije na periférii Petrohradu ako pustovník. Narodil sa 13. júna 1966. Svoj matematický talent preukazoval už od mladého veku. Ako 16-ročný vyhral ako člen tímu ZSSR zlatú medailu na Medzinárodnej matematickej olympiáde.

Po získaní vysokoškolského titulu pôsobil v prestížnom Steklovovom matematickom inštitúte Sovietskej akadémie vied. Určitý čas prednášal aj na amerických univerzitách a do ruského inštitútu sa vrátil roku 1996. V súčasnosti žije so svojou matkou v malom byte a s novinármi, ako ani so svojimi kolegami prakticky nekomunikuje.

32 debata chyba