Silný dážď vo Francúzsku zabíjal, do problémov sa dostali aj Slováci

Nezvyčajne silný dážď v utorok večer a v noci na stredu vyvolal rozsiahle záplavy v juhovýchodnom Francúzsku a usmrtil tam pätnásť ľudí. Marseilleská prefektúra, ktorá o obetiach informovala, sa nezmienila o tom, či je ešte niekto nezvestný.

16.06.2010 09:33 , aktualizované: 19:09
Francúzsko, dážď, záplavy Foto:
Rieka Artuby tečúca ulicami mesta Draguignan, ktoré bolo najviac postihnuté prívalovým dažďom.
debata (1)

Televízia TA3 priniesla informáciu, že do problémov sa dostali aj Slováci, ktorí boli v kempe v St Aygulf. Išlo o štyridsať študentiek strednej školy v Trenčíne. Podľa najnovších informácií sú všetky žiačky aj s učiteľkami v poriadku.

Podľa hovorcu ministerstva zahraničných vecí Petra Stana išlo o 49 Slovákov. „V prípade potreby sme boli pripravení aj v spolupráci s francúzskymi úradmi asistovať, ale nebolo to potrebné, všetci by mali byť v poriadku a v krátkom čase prevezení preč zo zaplavenej oblasti,“ povedal Stano.

Najviac je postihnuté mesto Draguignan so 40-tisíc obyvateľmi, kde voda v uliciach stúpla na viac ako dva metre. Zahynulo tu osem obyvateľov. „Od 16:00 v utorok napršalo 300 milimetrov vody, čo je veľmi mnoho,“ povedala Corinne Orzechowská, zástupkyňa prefekta departementu Var, kde Draguignan leží.

„Dopoludia bolo centrum mesta zdevastované, v uliciach sú trosky automobilov, cesty sú preborené, domy bez striech, škody sú na infraštruktúre,“ uviedla. Domovy v tejto turistami veľmi navštevovanej oblasti – ktorá sa rozkladá až k polostrovu, kde leží Saint-Tropez – muselo opustiť asi 1200 ľudí. V meste museli dokonca evakuovať väznicu, odkiaľ do bezpečia previezli 500 trestancov.

„Nikto si takéto záplavy nepamätá,“ vyhlásil starosta jednej z postihnutých oblastí Les Arcs Alain Parlanti. V celom departemente Var bolo v dobe najväčšieho vyčíňania živlu až 200-tisíc domácností bez elektriny.

Voda úplne zaplavila železničné trate a vlakové spojenia medzi mestami Nice a Toulon je prerušené. Hovorca štátnych železníc informoval, že škody budú odstránené najskôr do štvrtka a dovtedy vlaky jazdiť nebudú.

Letisko v Toulone, ktoré museli pre záplavy v utorok zavrieť, je naopak znovu v prevádzke.

Prezident Nicolas Sarkozy vyzval vládu, aby urobila všetko pre to, aby obete dostali pomoc a vyzval k národnej solidarite s postihnutými.

Rieka Artuby tečúca ulicami mesta Draguignan,...
Rieka Artuby tečúca ulicami mesta Draguignan,...
+7Rieka Artuby tečúca ulicami mesta Draguignan,...
1 debata chyba