Švédska princezná Victoria sa vydala, svetové agentúry to odbojkotovali

Švédska korunná princezná Victoria sa v Štokholme vydala za svojho dlhoročného priateľa, trénera fitness Daniela Westlinga. Svoje "áno" si snúbenci povedali pred oltárom štokholmskej katedrály.

19.06.2010 20:04
princezná Victoria Foto:
Švédska princezná Victoria a Daniel Westling počas svadobného obradu.
debata (8)

Na významnú udalosť švédskej kráľovskej rodiny sa do Štokholmu zišlo 1100 pozvaných hostí, predstavitelia všetkých európskych kráľovských a šľachtických rodín, medzi nimi napríklad monacké knieža Albert alebo britský princ Edward.

Šťastím žiariaca nevesta mala na sebe jednoduché šaty zo smotanovo bieleho hodvábu od švédskeho návrhára Pära Engshedena s päťmetrovou vlečkou. Tiára a závoj zdobili už jej matku, kráľovnú Silviu, ktorej svadba sa odohrala na deň presne pred 34 rokmi. Šťastie a dojatie sa zračilo aj v tvári ženícha oblečeného v čiernom fraku, bielej košeli s bielym motýlikom.

Po svadobnom obrade novomanželov odišli v kočiari k prístavu, kde nasadli do kráľovskej lode, ktorá ich odviezla do zámku Drottningholm na večerný banket. Rovnakou loďou sa v deň svadby plavili pred 34 rokmi aj rodičia Victorie. Novomanželia budú po svadbe bývať vo vlastnom zámku Haga severne od Štokholmu.

Novomanželia prešli v otvorenom koči mestom. Foto: ČTK/AP
svadba, princezná Victoria Novomanželia prešli v otvorenom koči mestom.

Cestu snúbencov do chrámu a potom novomanželov späť mestom v otvorenom kočiari sledovalo v uliciach švédskej metropoly štvrť milióna divákov, na bezpečnosť dozeralo viac ako 5-tisíc vojakov a 2-tisíc policajtov. Na slávnostnú výzdobu mesta, kde predsvadobné oslavy trvali tri dni a vyvrcholili piatkovou recepciou, ktorú usporiadala švédska vláda na štokholmskej radnici, z Kolumbie doviezli 40-tisíc kvetín.

Sobáš 32-ročnej Victorie a 36-ročného Westlinga je prvá kráľovská svadba vo Švédsku od roku 1976, keď sa brali rodičia nevesty, kráľ Carl XVI. Gustav a kráľovná Silvia. Svadbe dlho bránil odpor kráľa voči občianskemu pôvodu snúbenca. Aj keď čas preveril trvalosť ich vzťahu, kráľ sobáš povolil. Mnoho Švédov, ktorí pochybujú o nutnosti zachovávať monarchiu, uvítalo, že si princezná berie muža neurodzeného pôvodu.

Victoria je najstaršia z troch detí kráľovského páru a prvá v nástupníctve na trón. Na svoju rolu kráľovnej sa snažila pripraviť štúdiami na univerzite v Yale v USA, stážami v OSN, na švédskom zastúpení v EÚ, v armáde a vo švédskej vláde. Hovorí niekoľkými svetovými jazykmi.

Victoria je dlhodobo najobľúbenejším členom kráľovskej rodiny a podľa posledných prieskumov si tretina Švéda želá, aby vystriedala na tróne svojho otca. Kráľ by mal podľa nich budúci rok odísť do dôchodku a prenechať trón dcére. Polovica opýtaných si oproti tomu želá, aby kráľ na čele krajiny zostal. Kráľ však nemá v úmysle odstúpiť, pretože v panovaní vidí svoju celoživotnú úlohu.

Šťastím žiariaca švédska princezná Victoria po... Foto: ČTK/AP
svadba, princezná Victoria Šťastím žiariaca švédska princezná Victoria po svadobnom obrade.

Z Daniela Westlinga, ktorý pochádza z rodiny komunálneho úradníka a poštovej úradníčky, sa teraz stane princ Daniel a vojvodca z Västergötlandu. Jeho výstup medzi elitu oslávilo aj jeho rodné mestečko Ockelbo so šiestimi tisíckami obyvateľov.

Nákladná svadba, ktorá stála v prepočte zhruba 10,4 milióna eur (polovicu zaplatí kráľovský dvor), vyvolala mnoho diskusií vo švédskej spoločnosti. Mnohým sa zdá príliš drahá, okázalá a archaická v dobe, keď krajina prežíva najhoršiu ekonomickú recesiu od druhej svetovej vojny.

Svadbu celý deň vysielala naživo švédska televízia, ale k bojkotu informácií o tejto udalosti pristúpili tri svetové agentúry – AP, Reuters a AFP – ktoré sa rozhodli, že nebudú poskytovať spravodajstvo vo forme textu, fotografií ani videozáznamov. Viedli ich k tomu údajne nezvyčajné obmedzenia, ktoré zaviedla verejnoprávna švédska televízia SVT.

8 debata chyba