Gaza čaká na pomoc a svet na izraelský zoznam

Všetko, čo nebude zakázané, bude povolené. Aspoň tak to oznámili v Jeruzaleme v súvislosti so zoznamom komodít, ktoré nebude možné dovážať do Izraelom blokovaného palestínskeho pásma Gazy.

22.06.2010 14:12
Palestínsky chlapec Foto: ,
Palestínsky chlapec nesie kontajner s vodou do utečeneckého tábora v meste Gaza. Izrael zmiernil civilnú blokádu pásma Gazy, námorná však naďalej platí.
debata (2)

„Čoskoro bude zverejnený presný zoznam predmetov, pre ktoré platí absolútny zákaz importu. Tovar a materiál, ktorý nebude na zozname, bude možné dovážať do pásma bez obmedzenia,“ cituje denník Jerusalem.

Post zdroj blízky vláde, ktorá v nedeľu schválila plán „zmäkčenia“ blokády. Už teraz je jasné, že medzi zakázanými komoditami budú zbrane a všetky materiály, z ktorých ich možno vyrobiť. Zákaz sa bude vzťahovať aj na tovar, ktorý bude možné využiť v civilnej, ale aj vo vojenskej oblasti. Dovážať sa však bude môcť napríklad doteraz zakázaný cement. Podmienkou je, že sa využije výlučne na výstavbu škôl a nemocníc pod medzinárodnou kontrolou.

Zatiaľ podľa Tel Avivu stále platí, že všetok tovar určený ako humanitárna pomoc Palestínčanom v pásme Gazy musí prejsť izraelskou kontrolou v prístave Ašdod a následne ho Izraelčania prevezú po súši do blokovanej oblasti.

Do zverejnenia zoznamu a samotnej realizácie plánu ide stále iba o „zmäkčenie“ v teoretickej rovine. Spomínaný krok je však v tejto etape pre mnohých v Izraeli neprípustný. Predovšetkým pre kruhy v silových rezortoch.

„Ak sa plán stane skutočnosťou, bezpečnosť Izraela dostane poriadne trhliny. Nik nedokáže zaručiť potrebnú úroveň kontroly v prípade, ak sa pre dovoz tovaru otvorí Gaza ako morský prístav,“ cituje AFP Juvala Diskina, šéfa izraelskej bezpečnostnej služby Šin Bet. Svoje kritické pripomienky napísal v liste adresovanom premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a kópiu poslal na ministerstvo obrany. Diskin v liste vlastne zopakoval to, čo povedal nedávno pred členmi Výboru pre zahraničné veci a obranu: „Hamas a Islamský džihád majú spolu okolo 5-tisíc rakiet, niektoré s doletom do 40 kilometrov.“ Niektoré môžu vraj zasiahnuť aj stredné oblasti Izraela. „Nie je vylúčené, že v Gaze sú už aj iránske rakety Fádž 5,“ dodal tentoraz šéf izraelskej bezpečnostnej služby.

Otázkou ostáva, či pripravované „zmäkčenie“ nie je iba akousi „delostreleckou prípravou“ pred washingtonským rokovaním tandemu Netanjahu – Obama, plánovaným na začiatok júla. V etape konkrétnych príprav je aj plánované vyplávanie dvoch lodí s humanitárnou pomocou pre Gazu. Podľa portálu MIGnews loď Mariam má vyplávať z Bejrútu a Nadží al Alí z Tripolisu. Posádky už dostali povolenie z ministerstva dopravy na vyplávanie. Rovnako ako aj pasažieri na palube.

„Obe lode budú mať povinnú zastávku na Cypre. Splnia tak podmienky, ktoré obsahuje rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN číslo 1701,“ povedal pre noviny An Nahar minister Ghazí al Arídí. „Nik nemá právo prednášať nám o morálke, ak ide o podporu Palestínčanov,“ reagoval minister na tlak niektorých zahraničných kruhov, aby Libanon nepovolil naplánovanú humanitárnu misiu. Podľa zdroja blízkeho libanonskej bezpečnosti má krajina zákon, ktorý zakazuje prevážať zbrane na typoch lodí, ktoré dostali povolenie. „Izrael preto zbytočne bije na poplach,“ dodal zdroj.

Nik dnes nevie, kedy spomínané lode naberú kurz na Cyprus a následne na Gazu. Mnohí politickí pozorovatelia pripúšťajú, že to môže byť práve v čase, keď premiér Netanjahu bude sadať do lietadla smerujúceho na rokovania s prezidentom USA.

2 debata chyba