V Singapure otvorili nový 'div sveta'

Boháčom pribudlo ďalšie miesto, kde sa môžu do sýtosti "vyšantiť". V Singapure otvorili nový zábavný megakomplex Marina Bay Sands, ktorý zaujme nie len atypickou architektúrou, ale aj luxusom a službami, ktoré ponúka.

24.06.2010 15:21
Marina Bay Sands Foto:
Strešnej oddychovo-relaxačnej časti dominuje 150-metrový bazén.
debata (17)

Komplex budov patrí spoločnosti Las Vegas Sands, americkému gigantovi na poli zábavného priemyslu. Ten do jeho výstavby investoval viac ako štyri miliardy eur. Jeho súčaťou je aj druhé najdrahšie kasíno na svete s 1600 automatmi a s 500 hracími stolmi. Prekonáva ho len City Center v americkom Las Vegas, ktorého majiteľom je konkurenčná spoločnosť MGM Mirage.

Architektom projektu, ktorý by malo podľa očakávaní vlastníkov, navštíviť 150 tisíc návštevníkov denne, je izraelský rodák žijúci v Kanade Moshe Safdie. Jeho ‚dielo‘ zaujme na prvý pohľad. Tri 656 metrové vežovité budovy sú spojené strešným záhradným komplexom a vytvárajú tak dojem skladačky vyrobenej z hracích kariet.

Práve oddychovo-relaxačná časť, nazvaná Park v oblakoch, je najzaujímavejším miestom budovy. Je dlhšia ako výška parížskej Eiffelovky a dokázala by pojať tri futbalové ihriská.

Miestu plnému zelene dominuje 150-metrový plavecký bazén. Je tak trikrát dlhší ako tie, v ktorých sa zápolí na olympiádach. Unikátna je jeho bočná časť. Voda je v nej o pár centimetrov vyššia ako okraj, prelieva sa von, steká cez štrbinu do čerpadla a to ju vracia späť do bazéna. Výsledný efekt navodzuje dojem, že siaha až k obzoru a čochvíľa sa vyleje. Inšpiráciou takéhoto riešenia vraj boli kaskádovité ryžové polia na Bali v Indonézii.

Komplex Marina Bay Sands stál viac ako štyri... Foto: Reuters
Marina Bay Sands Komplex Marina Bay Sands stál viac ako štyri miliardy eur.

V okolitých záhradách a výhliadkových plošinách sa týči k nebu až 250 stromov a prostredie spríjemňuje ďalších 650 iných rastlín. Naraz sa v horizontálnej časti komplexu môžu pohybovať až takmer štyri tisícky návštevníkov.

„Z Marina Bay Sands sa stane hlavné centrum explózie turizmu v tejto časti sveta,“ predpovedá Sheldon Adelson, prezident spoločnosti Las Vegas Sands. Návratnosť vložených investícií očakáva v horizonte piatich rokov. Adelson patril k najbohatším mužom planéty, no v poslednom čase sa ‚preslávil‘, keď počas krízy prišiel o desiatky miliárd dolárov.

Ak máte pocit, že pobyt v luxusnom singapurskom komplexe musí stáť celý ‚majland‘, nie ste ďaleko od pravdy. Veď len v rámci akcie, ktorú do konca júla pripravili pre prvých návštevníkov, by ste za jednu noc v najlacnejšej izbe zaplatili s raňajkami 359 dolárov (293 eur).

Strešnej oddychovo-relaxačnej časti dominuje...
Novinári obdivujú strešnú časť komplexu.
+11Čašníci v strešnej časti nazvanej SkyPark.
17 debata chyba