Európsky súd: Štáty nie sú povinné povoliť partnerstvá homosexuálom

Európske štáty nie sú povinné umožniť sobáše homosexuálnym párom. Európska konvencia pre ľudské práva ich k tomu nezaväzuje. K takému záveru dospel Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, keď odmietol sťažnosť dvoch Rakúšanov, ktorým viedenské úrady odmietli svadbu umožniť.

24.06.2010 18:41
gay, homosexuál, homosexuáli Foto:
Európsky súd nechal na jednotlivé štáty, či uznajú partnerstvá homosexuálnych párov alebo nie.
debata

„Európska konvencia pre ľudské práva nezaväzuje žiadny štát, aby právo na sobáš rozšíril aj na homosexuálne páry,“ píše sa v rozsudku.

Mestská správa Viedeň odmietla v roku 2002 povoliť dvom mužom vo veku 48 a 50 rokov uzavrieť oficiálny sobáš s odôvodnením, že manželstvo je podľa zákonom ich krajiny možné len medzi mužom a ženou. Dotyčná dvojica v tom videla porušenie svojho práva na uzatvorenie manželstva, čo podľa nej je diskriminácia a zasahovanie do súkromného a rodinného života.

To však súd neuznal. V európskych krajinách síce podľa nich existuje trend, ktorý priznáva párom rovnakého pohlavia právo na určitú formu oficiálneho zväzku, aj keď sa ešte nepresadil vo väčšine štátov. Preto nemožno Rakúsku vyčítať, že k uvoľňujúcemu rozhodnutiu došlo až tento rok, dodáva súd.

V Rakúsku je v súčasnosti rovnako ako v Nemecku (tam od roku 2001) a v Česku (od roku 2006) možno uzavrieť tzv. registrované partnerstvá. Tie sú v mnohých ohľadoch na úrovni manželstva, dôležité rozdiely však naďalej existujú, napríklad partnerstvám v Rakúsku a v mnohých ďalších krajinách vrátane Česka neumožňuje adopciu detí.

debata chyba