BP čistí oceán od ropy. I od života

Únik ropy v Mexickom zálive sprevádza ďalšie podozrenie z nekalých praktík. K ekologickej katastrofe, ktorú milióny litrov čierneho zlata spôsobili priamo v oceáne i na americkom pobreží sa pridružilo aj upaľovanie morských živočíchov zaživa.

28.06.2010 15:22
morská korytnačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Spoločnosť British Petroleum (BP), ktorá je za únik zodpovedná, sa snaží ropu nielen odsať do tankerov, ale ju aj zapaľuje na hladine. Podľa svedectva kapitána lode, ktorá má v oblasti zachraňovať morské korytnačky, tak ale ‚čistí‘ oceán aj od všetkého žívého.

Spoveď Mikea Ellisa priniesol americký portál FoxNews, videorozhovor uverejnili aj na Youtube. Opisuje v ňom, ako na vlastné oči videl korytnačky, ktoré sa dostali do žeravej pasce medzi dvomi plavidlami BP. „Medzi dvoma loďami natiahli ponorné nehorľavé steny a vzniknutý priestor vypálili. Korytnačky, ktoré sa raz dostali dovnútra, nemali šancu na únik,“ povedal.

Kapitán ďalej informoval, že v oblasti postihnutej katastrofou mali byť pôvodne tri týždne. Museli však odísť skôr, keďže im britský energetický koncern, ktorý mal smutne preslávenú plošinu v prenájme, neumožnil pomáhať ohrozeným živočíchom. „Odstavili nás od toho, čo je potrebné v oblasti vykonať,“ doplnil.

Denne sa údajne v zálive rozhorí až 16 kontrolovaných požiarov na ploche približne 800 kilometrov štvorcových. „Robia to v čase, keď je pokojné more i vietor. Z hladiny posiatej povlakom morských rias stúpa k nebu kúdol hustého čierneho dymu,“ opísal ďalej svoje dojmy.

Spoločnosť BP kontrolovanými ohňami páli... Foto: Reuters
únik ropy, ropná škvrna Spoločnosť BP kontrolovanými ohňami páli unikajúcu ropu priamo na hladine. V plameňoch však umiera aj všetko živé, čo nestihne uniknúť.

Väčšina korytnačiek, ktoré v plameňoch hynú, sú podľa neho Karety malé. Ide o kriticky ohrozený druh, pri ktorom sa pokuta za jeho úmyselné zabitie môže vyškriabať až na 50 tisíc dolárov. Pri objeme viac ako 2,5 miliardy dolárov, ktoré už spoločnosť minula na likvidáciu škôd, ide však o zanedbateľnú čiastku.

Unikajúcú ropu sa nedarí zastaviť od 20. apríla, keď explózia zničila plošinu Deepwater Horizon v Mexickom zálive. Škvrna už zasiahla celé americké pobrežie od Louisiany až po Floridu, najnovšie dorazila aj k brehom štátu Mississippi.

Rybárska loď v blízkosti horiacej ropnej škvrny.
debata chyba