Saakašvili je za dialóg s Ruskom, trvá na jednote Gruzínska

Rozsiahly dialóg o normalizácii vzťahov bez akýchkoľvek predbežných podmienok v utorok v ruskom Tbilisi ponúkol gruzínsky prezident Michail Saakašvili.

29.06.2010 19:17
debata (5)

Normalizácia podľa neho predpokladá návrat pol milióna ľudí, ktorí boli nútení sa vysťahovať z Abcházska a Južného Osetska. „Nemáme žiadny záujem na konfrontácii s Ruskom,“ povedal podľa gruzínskej televízie Rustavi Saakašvili na schôdzi bezpečnostnej rady štátu.

Gruzínsko a Rusko rozdeľuje hlboké nepriateľstvo, ktoré vlani v auguste vyvrcholilo  vojnou, ktorá trvala týždeň. Po jej skončení sa od Gruzínska pod patronátom Moskvy odtrhli provincie Abcházsko a Južné Osetsko, ktoré vyhlásili samostatnosť. Prezidenta Saakašviliho Kremeľ otvorene označuje za nepriateľskú osobu, tŕňom v oku je Moskve nielen jeho protiruská rétorika, ale aj vytrvalé snahy o zblíženie s USA a NATO.

Saakašvili v prejave zdôraznil, že pre dialóg s Moskvou si nekladie žiadne predbežné podmienky. Opakovane ale žiadal, aby okrem návratu utečencov, vypúdených ozbrojeným konfliktom, bolo Gruzínsko v rámci rozhovorov uznané ako „jednotný, suverénny a nezávislý štát“.

Gruzínsky prezident potvrdil, že vo svojej diplomatickej ofenzíve počíta s podporou Washingtonu, ktorý v poslednej dobe v oficiálnych dokumentoch niekoľkokrát označil Abcházsko a Južné Osetsko za nelegálne okupované územia. Rovnako jednoznačné stanovisko k provinciám chce gruzínsky prezident presadiť aj na pôde Európskej únie.

„Nemáme žiadny záujem na konfrontácii s Ruskom, sme pripravení viesť s nimi dialóg, a to aj s terajším ruským vedením, ktorého zvolenie sprevádzalo, na rozdiel od toho gruzínskeho, porušenie všetkých medzinárodných noriem,“ povedal Saakašvili.

5 debata chyba