Údajný ruský špión, ktorého zadržali na Cypre, zmizol

Jednému z členov údajnej ruskej špionážnej siete, ktorého v utorok zadržala polícia na Cypre, sa možno podarilo uniknúť. Podľa správy ruskej agentúry Interfax cyperská polícia oznámila, že s podozrivým stratila kontakt. Muža po zadržaní v utorok prepustili na kauciu s povinnosťou hlásiť sa denne úradom.

30.06.2010 18:59
debata (10)

Člena jedenásťčlennej skupiny, ktorý vystupuje pod menom Robert Christopher Metsosna žiadosť amerických úradov v utorok chytili na letisku v Larnace, odkiaľ chcel odletieť do Budapešti. Sudca ho prepustil na kauciu 20-tisíc eur s príkazom dostaviť sa do 30 dní pred súd, kde s ním začnú konanie o vyhostení.

Podľa Interfaxu ide o ruského občana. S odvolaním sa na zdroje z cyperskej justície agentúra oznámila, že cyperská polícia podozrivého stratila z dohľadu. „Možno už opustil ostrov,“ napísal Interfax. Päťdesiatštyriročný Metsos bol podľa dostupných informácií považovaný za „pokladníka“ celej skupiny. Vydával sa za Kanaďana.

Davied Heatfiel, ďalší zadržaný údajný ruský špión, ktorý si zaobstaral kanadský pas, si podľa správy americkej FBI privlastnil identitu po dieťati, ktoré vo veku šesť týždňov zomrelo v roku 1963 v Montreale.

Údajný špión žil pod menom Heathfield v Cambridgi v štáte Massachusetts a pracoval v tamojšej konzultačnej firme. Podľa amerických vyšetrovateľov sa v roku 2004 stretol s nemenovaným zamestnancov americkej vlády a diskutoval s ním o zbrojnom jadrovom výskume.

10 debata chyba