Ruská špiónka uviazla v pasci

Zatĺkanie im nevydržalo ani deň. Moskva priznala, že desiatka zadržaných špiónov v Spojených štátoch, ktorí vystupovali pod vymyslenými identitami, sú Rusi. Hromadné zatýkanie vyvolal strach americkej FBI, že nastrčené kukučky uletia z hniezda. Jedna z agentiek totiž začala tušiť, že jej krytie Američania prekukli.

01.07.2010 08:22
Anna Chapman Foto:
Anna Chapmanová, ruská špiónka ukrajinského pôvodu.
debata (36)

„Sú to ruskí občania, ktorí prišli do USA v rôznych časoch,“ pripustilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. ,,Nevykonávali však nič, čo by bolo namierené proti záujmom Spojených štátov." Desiatku zadržaných dopĺňa jedenásty muž, ktorého chytili na Cypre. Špióni mali žiť život bežných Američanov. Väčšina z nich boli páry, žijúce na predmestiach New Yorku, Bostonu a Seattlu. Chodili do bežných zamestnaní, mali deti, fandili americkým športovým tímom, kupovali si domy a delili sa o svoje každodenné starosti so susedmi. Tí dodnes neveria, že ľudia z vedľajšieho domu mali za cieľ dostať sa bez podozrenia na pozície, kde by mali prístup k informáciám, ktoré zaujímali ruskú rozviedku. Terčom boli akademické i lobistické kruhy.
Z tejto schémy sa však vymykala jedna z agentiek – Anna Chapmanová. Mladá Ruska s postavou modelky viedla bohatý súkromný život nielen na internetových sociálnych sieťach, ale aj vo vyšších kruhoch newyorskej spoločnosti, čo si ako veľmi úspešná podnikateľka mohla dovoliť.

Práve pasca, nastražená na 28-ročnú červenovlásku, vyvolala hromadné zatýkanie. Chapmanová, ktorá o sebe tvrdí, že je dcérou bývalého ruského diplomata v Keni, údajne pravidelne odovzdávala svoje informácie ruským úradníkom. Väčšinou pritom neprišlo ku kontaktu, obe strany používali moderné technológie ako priame wi-fi spojenie medzi dvoma počítačmi. Chapmanová sa však potom stretla s agentom FBI, ktorý o sebe tvrdil, že je z ruskej ambasády. Mladej žene ponúkol postup o ďalší krôčik v tajnej kariére – mala odovzdať falošný pas ďalšej špiónke. Chapmanová, ktorá s agentom najskôr hovorila po rusky a snažila sa overiť si jeho totožnosť, úlohu prijala. Ako v špionážnych filmoch, mala sa dostaviť na miesto určenia s časopisom v ruke a vopred dohodnutým heslom odpovedať na otázku od druhej agentky, či sa náhodou nestretli v Kalifornii.

Chapmanová, ktorá sa pôvodným menom volá Kuščenková, pas prevzala. Okamžite si však kúpila telefón s predplatenou kartou a snažila sa zadanie overiť. Moskva jej odporučila, aby sa pasu zbavila a opustila krajinu. To bol popud pre americkú kontrarozviedku, aby skupinu ilegálov okamžite pozatýkala.

Mladá špiónka sa narodila na Ukrajine, vyrastala však v Rusku. Vyštudovaná ekonómka chvíľu žila v Londýne, kde sa vydala a prišla tak k svojmu anglosasky znejúcemu priezvisku. To si ponechala aj po rozvode. V Británii vraj robila pre istú banku, ktorá to však popiera. Okrem toho pracovala pre spoločnosť, ktorá prenajíma lietadlá. Potom odišla do New Yorku, kde viedla vlastnú veľmi úspešnú internetovú realitnú kanceláriu. Podľa jej profilu na Facebooku a ďalších sociálnych sieťach veľmi často cestovala do zahraničia.

Ruské médiá sa zaoberajú teóriami, že odhalenie agentov tak krátko po návšteve prezidenta Dmitrija Medvedeva v USA môže byť snahou konzervatívnych kruhov zastaviť otepľovanie vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou. Ruské ministerstvo zahraničných vecí včera oznámilo, že aféra s údajnými špiónmi nebude mať na vzťahy s USA záporný vplyv.

36 debata chyba