Budúcnosťou zahraničných Maďarov sú etnické strany, znie odkaz z juhu

Budúcnosť zahraničných Maďarov spočíva v národnostných stranách, keďže najlepšie bránia ich záujmy. Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh to vyhlásil počas sobotňajšej návštevy srbskej Vojvodiny, kde komentoval politickú situáciu na Slovensku.

03.07.2010 21:20
debata (54)

Výsledky júnových parlamentných volieb pritom označil za „demokratický obrat“, ktorý môže prispieť k zlepšeniu slovensko-maďarských vzťahov.

„Nemyslím si, že by sa mali nechať zlákať pokušením liberálne orientovaných väčšinových strán,“ odpovedal Németh na otázku týkajúcu sa maďarských strán na Slovensku. Silné etnické strany sú podľa neho lepšou voľbou vo všetkých častiach Európy, kde žijú početné národnostné menšiny.

Štátny tajomník pokračoval hodnotením doterajšej slovenskej politiky voči Maďarom, ktorá podľa neho nakoniec zlyhala. „Slovensko od roku 2006 sledovalo chorú, narušenú, hungarofóbnu politiku, ktorá vyvolala pomstychtivosť, trápenie a ťažkosti v maďarsko-slovenských vzťahoch, ako aj pre celú maďarskú národnú politiku,“ vyjadril sa Németh.

„Táto politika zlyhala a nakoniec na Slovensku nastal demokratický obrat. Dúfajme, že čoskoro budeme môcť povedať, že Maďarsko má konečne so všetkými siedmimi susedmi politické vzťahy, na ktorých sa dá stavať,“ uzavrel Németh.

54 debata chyba