Otec špiónky bol dôstojník KGB

Remeslo prešlo z generácie na generáciu. Otec Anny Chapmanovej, ktorá je jednou z desiatky zatknutých údajných ruských špiónov v Spojených štátoch, bol za Sovietskeho zväzu vysokým dôstojníkom sovietskej tajnej služby.

04.07.2010 17:04
Anna Chapman Foto:
Anna Chapmanová, ruská špiónka ukrajinského pôvodu.
debata (2332)

Prezradil to Chapmanovej bývalý manžel. O to, akým spôsobom sa Ruska s britským pasom dostala do služieb ruskej rozviedky, sa zaujímajú už aj britské tajné služby.

„Anna mi povedala, že jej otec bol vysoko na rebríčku vtedajšej KGB,“ povedal pre britský Daily Telegraph Alex Chapman, bývalý manžel zadržanej. „Keď som videl, že ju zatkli pre podozrenie zo špionáže, úprimne, veľmi ma to ani neprekvapilo.“ Otec Anny Chapmanovej, Vasilij Kuščenko ešte i po rozpade Sovietskeho zväzu pôsobil ako diplomat v Afrike.

Chapman sa so svojou ruskou nevestou zoznámil pred desiatimi rokmi na londýnskej diskotéke. Do „najkrajšej ženy, akú kedy videl“, sa okamžite zamiloval – dokonca tak, že už o pár mesiacov za ňou odcestoval do Moskvy, kde ju požiadal o ruku. Neskôr sa bez prítomnosti rodičov zosobášili. Svadobnú cestu do Egypta im zaplatil nevestin otec, ktorého počas africkej cesty navštívili.

„Nikomu nedôveroval. Pýtal sa ma, prečo som si vybral za ženu Rusku a či mám niečo s Ruskom,“ opísal prvé chladné stretnutie so svokrom Chapman, ktorého už vypočúvala britská kontrarozviedka MI5. „Vždy mal omnoho viac bezpečnostných opatrení ako iní diplomati. Jazdil na Land Roveri so začiernenými sklami a vždy bolo auto pred i za ním,“ vypovedal 30-ročný Chapman, ktorého priezvisko si špiónka s postavou modelky ponechala i po rozvode.

„Ku koncu nášho manželstva začala byť tajnostkárska a často chodila na stretnutia s jej ruskými priateľmi,“ tvrdí Chapman. Jeho bývalá, ktorá vraj nikdy nemala rada Američanov, zrazu zostala očarená Spojenými štátmi a vybrala sa tam hľadať možnosti na podnikanie. Založila si internetovú realitnú kanceláriu, ktorá bola spočiatku v strate, no neskôr sa jej začalo výnimočne dariť – dokonca zamestnala 50 ľudí. Dvadsaťosemročná Ruska sa v USA po rozvode stretávala so 60-ročným bohatým podnikateľom a plejbojom, ktorý ju brával na večierky a zoznamoval ju s ľuďmi z vyššej spoločnosti.

Sympatickú Rusku zatkli spolu s ďalšími deviatimi ľuďmi v USA. V Spojených štátoch mali pôsobiť ako supertajní agenti, spiace bunky, ktoré sa mali úplne amerikanizovať, aby na ne v prípade potreby nepadol ani tieň podozrenia.

Americký súd medzi tým ponechal deväť ľudí vo väzbe a len novinárke s peruánskymi koreňmi umožnil čakanie na proces po zaplatení kaucie mimo mreží. Nesmie však opustiť svoj domov. Na kauciu prepustil aj cyperský súd údajného pokladníka skupiny, zadržaného pri pokuse odletieť z Larnaky do Budapešti. Ten však po zaplatení kaucie zmizol.

2k+ debata chyba