Agentku 90 - 60 - 90 vymenia za vedca

Ak to vyjde, bude to najväčšia výmena špiónov od studenej vojny. Anna Chapmanová, Ruska s telom modelky, ktorá v Amerike dostala prezývku agentka 90 - 60 - 90, sa spolu s deviatimi zadržanými môže už tento týždeň dostať na slobodu. Moskva za nich Washingtonu ponúka vedca Igora Sutiagina, odsúdeného za vlastizradu, a ďalších väznených špiónov.

07.07.2010 12:29 , aktualizované: 19:45
Anna Chapmanová Foto:
Anna Chapmanová je momentálne v americkej väzbe ako podozrivá ruská špiónka.
debata (19)

„Je to mydlo za šidlo,“ povedal pre Pravdu Viačeslav Sutiagin, otec bývalého pracovníka Ústavu USA a Kanady Ruskej akadémie vied. Igora Sutiagina (45) zatkli v októbri 1999 a za vlastizradu a špionáž odsúdili na pätnásť rokov väzenia. Britskej firme, ktorá údajne pracovala pre CIA, podľa Moskvy odovzdal informácie o najnovšej triede jadrových ponoriek.

Amnesty International ho však považuje za väzňa svedomia a jeho oslobodenie od Ruska žiadalo aj Parlamentné zhromaždenie Rady Európy. „Syn nepriznal vinu. Nemal prístup k nijakým vojenským tajomstvám. Venoval sa vedeckej práci, pri ktorej používal výhradne otvorené zdroje. Takže menia šidlo za mydlo, ako to my Rusi hovoríme. Našej tajnej službe to neprekáža. Odhalením desiatich agentov v USA utrpela obrovské fiasko a rýchlo ho potrebuje zahladiť,“ dodáva Sutiagin senior.

Pre príbuzných vedca to bolo ako blesk z čistého neba. „Od začiatku som sledoval aféru s odhalením takzvaných spiacich agentov v USA. Ani na um mi však neprišlo, že by to mohlo zasiahnuť do života našej rodiny,“ hovorí Viačeslav Sutiagin. „A zrazu to vyzerá tak, že syna výmenou za prepustenie niekoho zo zatknutých Rusov prepustia! Ak všetko dobre pôjde, už vo štvrtok môže byť vo Viedni, odkiaľ má letieť ďalej do Londýna.“

O tom, že sa niečo deje, sa príbuzní vedca dozvedeli úplnou náhodou. „Môj druhý syn Dmitrij mal s väzenskou správou dohodnuté, že nasledujúcu nedeľu Igora navštívi. Tak sme tam zavolali, či všetko platí, a oni nám len tak mimochodom oznámili, že Igora už v pondelok previezli z trestaneckého tábora pri Archangeľsku do moskovskej väznice Lefortovo, vraj ako svedka v nejakej kauze,“ opisuje otec.

V stredu sa príbuzní s Igorom Sutiaginom v Lefortove stretli a dozvedeli sa šokujúcu novinu. „Povolia mu odchod do cudziny. Prečítali mu zoznam ďalších deviatich ľudí, ktorých pustia spolu s ním. Bol však taký zaskočený, že si zapamätal iba meno jedného bývalého plukovníka vojenskej rozviedky, ktorý bol pred troma rokmi odsúdený za špionáž. Igor bude mať zaručený voľný pohyb po celom svete. Dokonca aj do Ruska sa bude môcť vracať na krátke návštevy, o čom sa vyhosteným disidentom v sovietskych časoch mohlo iba snívať,“ pripomína Viačeslav Sutiagin.

Moskva ponúkla príbuzným, že jeden z nich môže prepusteného väzňa do zahraničia sprevádzať. „Žiaľ, nemôžeme to využiť. Nik z nás nemá platný pas. Netušíme ani, ako to bude ďalej. Igorova žena Irina si nevie predstaviť, že by mala žiť mimo Ruska. A to isté platí aj o ich dcérach Oxane a Nasti, ktoré študujú v Moskve. Život to však nejako vyrieši. Najdôležitejšie je, že bude na slobode. Tá, nech je akákoľvek, vždy je lepšia ako pobyt v trestaneckom tábore so sprísnenou ostrahou,“ utešuje sa Sutiagin senior.

Nádej, že sa väznený vedec dostane na slobodu skôr ako na jeseň 2014, bola minimálna. „Odsedel si už takmer 11 rokov a podľa zákona mal právo požiadať o odpustenie zvyšku trestu. Súd však žiadosť zamietol. A ani prezidenti Putin a po ňom Medvedev nevyhoveli prosbe o milosť,“ hovorí Viačeslav Sutiagin.

Ruské médiá tvrdia, že Sutiagin výmenou za slobodu priznal vinu. Jeho otec to spresňuje: „Vinu nepriznal, ale bol nútený podpísať papier, že súhlasí s obvinením zo špionáže i s procedúrou výmeny. Bolo to preňho morálne veľmi ťažké, ale keďže nemal na výber, urobil to. Advokátku však prosil, aby zdôraznila, že sa naďalej nepovažuje za vinného.“

19 debata chyba