Moskva protestuje proti Clintonovej výrokom o Gruzínsku

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu ostro protestovalo proti výrokom americkej ministerky zahraničia Hillary Clintonovej, ktorá označila Abcházsko a Južné Osetsko za "okupované územia" patriace Gruzínsku. Rusko tieto dva regióny, ktorých politické vedenie sa riadi príkazmi Moskvy, považuje za samostatné krajiny.

07.07.2010 19:31
debata (13)

Napriek naliehaniu Moskvy však ich nezávislosť doteraz uznala len Venezuela, Nikaragua a ostrovný štátik Nauru – ostatné krajiny sveta naďalej považujú Abcházsko aj Južné Osetsko za gruzínske odštiepenecké regióny.

„Použitie výrazu okupácia americkou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou je v tejto súvislosti úplne bezdôvodné,“ píše sa v stredajšom vyhlásení ruského rezortu zahraničia. „Na území Gruzínska nie je ani jeden jediný ruský vojak. Ruský vojenský kontingent je na území Abcházska a Južného Osetska. Naliehame na našich partnerov, aby brali do úvahy túto objektívnu skutočnosť,“ píše ministerstvo.

Clintonová v piatok na návšteve v gruzínskej metropole Tbilisi obvinila Rusko, že nedodržiava dohodu o prímerí s Gruzínskom, ktorú Moskva a Tbilisi podpísali po vzájomnom vojenskom konflikte v roku 2008. Clintonová zároveň Kremeľ obvinila z toho, že v gruzínskych odštiepeneckých oblastiach Abcházsko a Južné Osetsko buduje stále vojenské základne, čo je tiež v rozpore s predošlými sľubmi Moskvy.

„Vyzývame Rusov, aby dodržiavali dohodu, ktorú podpísali,“ povedala šéfka americkej diplomacie na spoločnej tlačovej konferencii s gruzínskym prezidentom Michailom Saakašvilim. To podľa nej znamená, že ruská armáda by sa mala stiahnuť na pozície spred invázie z augusta 2008.

13 debata chyba