Rusko je pripravené obhájit nárok na arktické zdroje aj silou

Rusko má dostatok sily, aby aj s použitím vojenských prostriedkov uchránilo svoje nároky na arktické prírodné zdroje v prípade, že o ne budú usilovať susedné štáty.

08.07.2010 13:53
debata (10)

Rusko má dostatok sily, aby aj s použitím vojenských prostriedkov uchránilo svoje nároky na arktické prírodné zdroje v prípade, že o ne budú usilovať susedné štáty. Vyhlásil to v štvrtok na vojenskom zhromaždení vo Voroneži prvý zástupca náčelníka hlavného štábu ruských námorných síl viceadmirál Oleg Burcev. Nevylúčil, že susedné štáty sa môžu usilovať o ovládnutie energetických zdrojov v severných moriach vojenskými prostriedkami.

Rusko dlhodobo neskrýva odhodlanie brániť všetkými prostriedkami svoje nároky na prírodné bohatstvo Arktídy, kde je podľa predpokladov až štvrtina doteraz neobjavených svetových zásob ropy a zemného plynu. Moskva sa aktívne snaží vymedziť hranice svojho kontinentálneho šelfu, na čo chce len tento rok vynaložiť čiastku 1,5 miliardy rubľov (asi 900 miliónov korún).

Od minulého roka pripravuje Rusko oficiálnu žiadosť o rozšírenie šelfu nad medzinárodne uznávaný limit v oblasti Ochotského mora. Ruský prezident Dmitrij Medvedev vyhlásil, že „z Arktídy sa pre Rusko musí stať surovinová základňa 21. storočia“.

Nároky na arktické bohatstvo ale vznášajú aj iné severské štáty, najmä Nórsko, USA, Kanada a Dánsko. S niektorými z nich sa Moskva chce dohodnúť na vymedzení národných záujmov, aby predišla nežiaducim konfliktom. Tento rok v apríli napríklad Rusko a Nórsko oznámili, že uzavrú dohodu o priebehu hranice v Barentsovom mori a uľahčí tým konečné stanovenie tejto námornej oblasti.

Viceadmirál Burcev v štvrtok vo Voroneži naznačil, že Rusko je pripravené riešiť prípadné spory aj silou. Predpovedal, že susedné štáty sa rovnako ako Rusko budú snažiť o ovládnutie arktických energetických zdrojov, a to aj s použitím vojenskej sily. „Rusko je na podobný scenár pripravené,“ ubezpečil hypotetického nepriateľa ruský viceadmirál. Armáda už podľa neho rozpracovala komplex opatrení, ktoré pripadajú do úvahy ako odpoveď na prípadný útok.

10 debata chyba