Veliť bude generál, pre ktorého je zabíjanie zábava

Američania dokončili veľkú rošádu. Po odvolaní generála za neprípustné poznámky nastupuje do významnej funkcie generál v minulosti pokarhaný za neprípustné poznámky. Novým šéfom amerických vojsk na Blízkom východe bude dôstojník, podľa ktorého je "zábavné zabíjať ľudí". Jamesa Mattisa, generála námornej pechoty, však ešte musí potvrdiť Kongres.

11.07.2010 14:21
Jameson Mattis Foto:
Generál Jameson Mattis
debata (36)

„Pozícia, ktorú generál Mattis preberie, je kritická, navyše v kritickom čase,“ zdôvodnil svoj výber americký minister obrany Robert Gates. „Generál je jedným z vynikajúcich vodcov v boji a má výborné strategické myslenie,“ povedal šéf Pentagonu.

Vymenovaním Mattisa by sa mal uzavrieť kruh vojenských výmen. Tie si vyžiadalo odvolanie generála Stanleyho McChrystala z pozície veliteľa v Afganistane. Na jeho pozíciu sa posunul úspešný generál David Petraeus, ktorý mal dovtedy na starosti Veliteľstvo Stred, čiže všetky americké vojenské operácie v oblasti od Afrického rohu cez Irak až po Afganistan. Vedúca pozícia v Centcome, ako znie americká skratka, sa tak uvoľnila a nastúpiť by na ňu mal práve Mattis.

McChrystal do núteného dôchodku odišiel pre nevyberané slová pre magazín Rolling Stone na adresu civilných amerických predstaviteľov, počnúc viceprezidentom a veľvyslancom v Afganistane končiac. Ani Mattis však nie je v tejto oblasti žiadnym nováčikom. „Bojovať je vlastne veľká zábava. Je zábavné strieľať po niektorých ľuďoch. Budem úprimný, mám rád bitky,“ vyhlásil v roku 2005 počas verejného prejavu. „Idete do Afganistanu a nájdete tam chlapov, čo päť rokov tlčú ženu, pretože nenosí závoj. V takých ani tak už nezostalo ani za chlp mužnosti. Takže je to bohovská zábava zastreliť ich,“ vyhlásil Mattis, ktorého za tieto slová pokarhali.

Šéf Pentagonu si však myslí, že „mariňák“ sa už poučil. „Samozrejme, po tom rozhovore s Rolling Stone sme o tom diskutovali,“ tvrdí Gates. „A pevne verím, že generál Mattis bude odpovedať na otázky a vystupovať pred verejnosťou zodpovedne a vhodným spôsobom,“ dodal.

36 debata chyba