Časť Európy trápia horúčavy, v Nemecku sa roztápajú diaľnice

Veľké horúčavy stále sužujú západnú a strednú Európu a na viacerých miestach sa teploty šplhajú až k 40 stupňom Celzia. V Španielsku si horúčavy vyžiadali už štyri životy. V Nemecku sa na diaľniciach roztápa asfalt, na západe krajiny zase dorazili búrky, ktoré popoludní ochromili tamojšie hlavné železničné trasy. Nemecká polícia i železnice ďalej vyšetrujú príčiny poruchy klimatizácie na niekoľkých rýchlovlakoch ICE, v ktorých cez víkend skolabovali desiatky ľudí.

12.07.2010 18:09
horúčava, leto, teplo Foto: ,
Západnú a strednú Európu zasiahli extrémne horúčavy.
debata

V Nemecku dosiahli teploty lokálne až 39 stupňov Celzia. To spôsobilo, že sa na niekoľkých kilometroch diaľnice A20 pri Rostocku povrch vozovky zmenil na tekutú hmotu. Pri dolnosaskom Seesene na diaľnici A7 sa zase pod vplyvom horúčav posunuli betónové panely. Vodiči tak budú musieť v týchto úsekoch v najbližších dňoch jazdiť len 40 kilometrovou rýchlosťou cez odstavný pruh.

Husto osídlené Severné Porýnie – Vestfálsko po vlne horúčav zase zasiahli prudké búrky, ktoré spôsobili masívne výpadky železničných spojov. Blesky a popadané stromy zasiahli trasy medzi Kolínom nad Rýnom a Düsseldorfem a železničnú tepnu Oberhausen-Altenessen-Gelsenkirchen. Ako dlho tu nebudú premávať vlaky nedokázala železničná spoločnosť Deutsche Bahn zatiaľ odhadnúť.

Hlavné mesto Berlín má problémy pre veľký nedostatok vlahy. Radnica ubezpečila obyvateľov, že zásoby vody vydržia aspoň ešte deväť mesiacov.

Polícia vyšetruje, prečo zlyhala klimatizácia vo vlakoch

Nemecká federálna polícia vyšetruje pre podozrenie z neúmyselného zranenia proti personál rýchlovlaku ICE, v ktorom v sobotu vypadla klimatizácia a 27 mladých ľudí museli ošetriť v nemocnici. Hovorkyňa polície uviedla, že vyšetrovatelia chcú zistiť, čo spôsobilo poruchu.

Stovky cestujúcich museli v sobotu v Nemecku evakuovať po tom, čo v troch vlakoch vypadol klimatizačný systém. Dve súpravy z Berlína museli zastaviť v Hannoveri a cestujúcich rozdelili do iných vlakov. Ďalší vlak bol odstavený v Bielefelde na západe krajiny. Podľa miestneho denníka Westfalenblatt tu skolabovalo 27 študentov vo veku od 16 do 18 rokov, ktorí sa vracali z triedneho výletu do metropoly. Teplota vo vlaku dosahovala až 50 stupňov Celzia.

Deutsche Bahn už cez víkend vyslovila poľutovania a sľúbila obete odškodniť. Začali testovať, čo spôsobilo výpadoch chladiacich systémov. Podľa DPA mali problémy s klimatizáciou cez víkend aj ďalšie nemecké vlaky. Bola to napríklad súprava Intercity smerujúca z Hamburgu do Porúria alebo rýchlovlak ICE Z Pasova do Hamburgu. Technické problémy mali vo vysokých teplotách aj súpravy metra v Berlíne.

V Španielsku hlásia 4 obete, Briti sa boja, že prídu o pitnú vodu

V Španielsky dosahujú teploty 38 stupňov Celzia, počet obetí horúčav sa tu zvýšil. Od stredy do pondelka zomreli v Španielku na následky tepla už štyria ľudia. V 25 z celkových 50 provincií vyhlásili pre vysoké teploty pohotovosť.

Vo Veľkej Británii si vlna horúčav zrejme vyžiadala za posledné dva týždne niekoľko stoviek obetí na životoch. Krajina zažíva jedno z najsuchších období za posledné storočie, takže nádrže s pitnou vodou miestami klesli na rekordne nízku úroveň a niekde miestne úrady vydali zákaz polievania záhrad.

Kolapsov z horúčav pribúda aj na Slovensku

Kolapsov v extrémnych horúčavách pribúda. Len v Bratislave dopoludnia do 10:00 pomáhali záchranári šiestim ľuďom, čo nie je bežné číslo. „Nejde iba o starších ľudí, ale aj o deti a ľudí v strednom veku,“ uviedla hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Dominika Šulková.

Pri starších ľuďoch majú problém najmä tí, ktorí žijú sami, majú už aj iné zdravotné problémy a nedopĺňajú dostatočne tekutiny. Záchranári apelujú na ľudí, aby si dávali pozor a dodržiavali také zásady ako je vyhýbanie sa priamemu slnku, dostatočný príjem tekutín, žiadna ťažká manuálna práca či vetranie miestností.

Horúčavy by mali trvať až do konca júla. Meteorológovia predpokladajú iba občasné zrážky alebo búrky z tepla.

debata chyba