V Argentíne schválili sobáše gayov a lesieb, môžu si aj adoptovať deti

Argentína sa stala prvou latinskoamerickou krajinou, ktorá legalizovala sobáše homosexuálnych párov. Zároveň je desiatou krajinou na svete, ktorá povolila manželstvá osôb rovnakého pohlavia na celom svojom území.

15.07.2010 11:36 , aktualizované: 12:16
Argentína, protest Foto:
Manželstvo = muž + žena, drží transparent demonštrantka. Tisícky ľudí protestovali proti prijatiu zákona o sobášoch homosexuálov.
debata (27)

Príslušný zákon schválil Senát po 15 hodinách diskusie. Zákon podporuje aj vláda ľavého stredu prezidentky Cristiny Fernándezovej, ktorá by podľa očakávaní mala zákon podpísať hneď po návrate z oficiálnej návštevy v Číne.

„Je to historický deň,“ vyhlásil senátor za vládnucu stranu Miquel Pichetto. „Je to prvýkrát, čo bol v tejto krajine prihlásený zákon v prospech menšiny.“

V Argentíne sa hlási ku katolíckej cirkvi 91 percent populácie, podľa niektorých zdrojov 80 percent. Najtvrdším odporcom podobného zákona je tamojšia katolícka cirkev, v uliciach však demonštrovali nielen odporcovia zákona, ale aj jeho stúpenci.

Podľa prieskumov verejnej mienky väčšina Argentínčanov túto normu podporuje. Menšiu podporu má však adopcia detí homosexuálnymi pár­mi.

„Argentínska spoločnosť sa zmenila, sú tu nové modely rodiny,“ vyhlásil šéf opozičnej radikálnej skupiny v Senáte Gerardo Morales. Tento nový zákon je začiatkom „garancie práv menšín“.

Zákon upravuje v občianskom zákonníku formuláciu „muž a žena“ a nahradil ho výrazom „zmluvné strany“. Tieto manželské páry teda budú môcť adoptovať deti a využívať rovnaké práva ako heterosexuálne páry, teda sociálne zabezpečenie, sociálne príspevky a voľné dni súvisiace s rodinným životom, napríklad materskou dovolenkou.

Manželstvo osôb rovnakého pohlavia je uzákonené v Holandsku, Belgicku, Španielsku, Kanade, Juhoafrickej republike, Nórsku, Švédsku, Portugalsku a na Islande. V ďalších krajinách je toto manželstvo povolené len v niektorých oblastiach, príkladom sú Spojené štáty či Mexiko.

27 debata chyba