V Iráne vraždili Boží vojaci proti vôli Boha

Prekrútiť sa dá všetko. Aj myšlienky z Koránu. Napriek tomu, že samovraždu zakazuje a považuje ju za jeden z najväčších hriechov, zaútočili vo štvrtok podvečer dvaja samovražední teroristi na mešitu v meste Záhedán, správnom stredisku provincie Sístán a Balúčistán na juhovýchode Iránu.

17.07.2010 11:23
Irán, žena, zranenie Foto:
Žena zranená pri samovražednom bombovom atentáte v meste Záhedán čaká na ošetrenie v nemocnici.
debata (5)

„Prvého z dvojice atentátnikov prezlečeného za ženu zastavila ochranka objektu priamo v bráne mešity. A vtedy odpálil na sebe pripútanú trhavinu. Druhý útočník aktivoval výbušninu v čase, keď ľudia vybiehali zo svätostánku, aby pomohli obetiam pred ním. Samovrah bežal s nimi v dave,“ potvrdil pre agentúru FARS Husajn Alí Šachriárí, poslanec iránskeho parlamentu za provinciu Sístán a Balúčistán. Výsledkom útoku je 27 mŕtvych a viac ako tristo zranených veriacich, ktorí oslavovali jubileum uctievaného imáma.

Pravda je, že už spomínaný Korán a islamské učenie sľubujú mučeníkom obetujúcim svoj život v mene Alaha večnú spásu a osobitné miesto v nebi. Ibaže výňatok z Koránu si časť radikálneho islamského sveta, podporovaná niektorými moslimskými učencami, prispôsobila svojmu chápaniu a cieľom a začala vydávať samovražedné atentáty za činy martýrov, umierajúcich z náboženského presvedčenia.

K najnovšiemu samovražednému útoku sa prihlásila sunnitská povstalecká organizácia Džundalláh (Boží vojaci). Informovala o tom e-mailom panarabský televízny satelitný kanál Al Arabíja. Zároveň v ňom ako motív krviprelievania označila popravu lídra Božích vojakov Abdulmaleka Rigiho.

Iránske úrady na jar prinútili lietadlo smerujúce z Dubaja do Kirgizska pristáť v Iráne. Stalo sa tak po tom, čo sa rozviedka dozvedela, že na palube je práve hľadaný líder Džundalláhu. Obvinili ho zo 79 rôznych zločinov vrátane vrážd, ozbrojeného prepadnutia, pokusu o vraždu, útoku na vojakov, policajtov a mierumilovných občanov.

Podľa už spomínaného e-mailu atentátnikmi boli príbuzní Rigiho – Abdulabaset Rigi a Mohamad Rigi. Povstalci v ozname zároveň potvrdili, že útoky budú čoskoro pokračovať a budú vraj namierené predovšetkým na príslušníkov elitných Revolučných gárd. Tých však medzi viac ako 300 obeťami najnovšieho krviprelievania pred mešitou v Záhedáne bolo minimum.

Provincia Sístán a Balúčistán patrí medzi nepokojné oblasti v Iráne. Príslušníci sunnitskej povstaleckej organizácie Džundalláh roky terorizujú miestne vojenské a policajné jednotky a ako pripomína agentúra RIA Novosti unášali aj zahraničných turistov.

5 debata chyba