Radičová: Vzťahy sú zlepšené. S vykrikovaním cez Dunaj je koniec

Vzťahy Slovenska a Maďarska sú zlepšené, touto vetou začala slovenská premiérka Iveta Radičová brífing po rokovaní sa svojím maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom. "Dostali sme ubezpečenie, že ani napätie, ani konflikty nie sú záujmom predstaviteľov Maďarskej republiky ani občanov Maďarskej republiky takisto, ako nie sú naším záujmom," vyhlásila s tým, že s vykrikovaním cez Dunaj je koniec, odteraz sa vždy stretnú osobne. Atmosféru dnešného rokovania si premiérka pochvaľovala.

20.07.2010 10:25 , aktualizované: 16:21
Radičová, Orbán Foto:
Premiérka Iveta Radičová a maďarský predseda vlády Viktor Orbán na tlačovej konferencii po rokovaní krajín V4.
debata (335)

„Nemôžem vôbec použiť termín dusno, ani žiaden, ktorý by sa mu podobal. Naopak, bol to veľmi priamy, otvorený, priateľský a veľmi konštruktívny rozhovor,“ poznamenala.

„Dohodli sme sa na veľmi základných veciach. Obnovujeme prácu zmiešaných pracovných komisií. Všetkých,“ vyhlásila Radičová. Tieto komisie sa budú zaoberať všetkými spornými otázkami, ktoré vytvárali napätie. Komisie sa majú zaoberať aj pálčivými témami, napríklad zmiernením následkov povodní, otázkami zamestnanosti či projektom regionálneho rozvoja. „Budú dosadení ľudia čím skôr, ale to nie je úroveň premiérov, aby to riešili. Je zadané, aby sa to veľmi rýchlo spustilo, vyriešilo, aby začali pracovať,“ podotkla Radičová.

Komisie podľa Radičovej majú dospieť ku konštruktívnym riešeniam. „Dovtedy tieto témy nebudú predmetom diskusií predstaviteľov Slovenskej republiky ani Maďarskej republiky,“ podotkla. Nechcela sa preto vyjadrovať ani k téme dvojakého občianstva, ktorú bude riešiť zmiešaná komisia. „To bol pálčivý problém. To nebude pálčivý problém. Má riešenia, má rozumné riešenia. Pán premiér Orbán bez toho, aby som to musela tlmočiť, pozná to alternatívne riešenie, tak ako my poznáme nimi prijaté zákony. Napriek tomu som tlmočila, že sme pripravení predložiť do Národnej rady SR práve alternatívne riešenie, že by nimi prijatý zákon nemal účinnosť v Slovenskej republike, pokiaľ bude v tom znení, ako bol prijatý v parlamente,“ dodala.

Radičová Orbána rovno na stretnutí aj pozvala na Slovensko. Blíži sa 15. výročie podpísania medzištátnej zmluvy a Orbán zrejme pozvanie prijme.

Orbán varoval, aby namiesto železnej opony nepadla finančná

Slovensko po prvý raz po štyroch rokoch predsedalo summitu Visegrádskej štvorky, premiéri štyroch krajín sa stretli v Budapešti. Slovensko oficiálne prevzalo štafetu predsedníctva od svojho južného suseda. Maďarský premiér Viktor Orbán aj poľský premiér Donald Tusk vyhlásili, že iniciatívy v rámci V4 musia teraz vyjsť od slovenskej predsedníčky vlády Ivety Radičovej, tá len dodala, že sa z toho teší. „Budeme hľadať, čo nás spája a budeme odhliadať od toho, čo nás rozdeľuje,“ vyhlásila.

Šéfovia vlád V4 prevzali program slovenského predsedníctva, za priority budú považovať boj s dôsledkami krízy, energetickú bezpečnosť a posilnenie spolupráce aj v rámci EÚ. Pri príprave európskej Stratégie 2020 Radičová navrhla vytvorenie spoločnej stratégie, ktorá nebude „plánovaním, ale reformným dokumentom.“

Český šéf vlády Petr Nečas považuje za dôležitý zodpovedný prístup k fiškálnej stabilizácii. Nečas volá po konkrétnych cieľoch, nielen deklaráciách, napríklad aj v súvislosti s energetickou bezpečnosťou. „Smerujeme k praktickej spolupráci,“ dodal. Orbán vyhlásil, že cieľom maďarskej zahraničnej politiky je stredoeurópska spolupráca a bez Visegrádskej štvorky nie je ani táto spolupráca. Do budúcnosti chce zaviesť systém spolupráce postavený na myšlienke, ktorú presadzuje aj Radičová – „aby problémy nerozdeľovali, ale spájali.“

Orbán varoval, aby namiesto bývalej železnej opony nepadla v strednej Európe finančná opona. Ako prevenciu navrhuje predpísať užšiu spoluprácu. Nárast ekonomiky v strednej Európe totiž podľa jeho slov znamená zvýšenie konkurencieschop­nosti celej Európy. V posledných dňoch obehli médiá správy o krachu rokovaní medzi Maďarskom a Medzinárodným menovým fondom, Orbán podotkol, že sa popísalo veľa nezmyslov. Tvrdí, že jediným konkrétnym v dohode bol rozpočtový schodok na úrovni 3,8 percenta a tento Maďarsko dodrží. Tusk dodal, že Slovensko je v tomto ako člen eurozóny bezproblémové, no ostatné štáty ovplyvňujú výkyvy ekonomiky, napríklad aj pondelkový pokles forintu. „Musíme mať dôveru k maďarskému premiérovi,“ vyzval.

V budúcom roku budú Maďarsko a Poľsko predsedať celej Európskej únii. Ako poznamenal Orbán, „rok 2011 môže byť rokom strednej Európy.“ Premiéri sa totiž zhodli, že pri svojom predsedníctve budú úzko spolupracovať aj s ostatnými krajinami v rámci V4.

Za posledný rok sa zmenili traja premiéri skupiny V4. Jediný zostávajúci – poľský premiér Donald Tusk – to okomentoval, že je smutný, lebo teraz sa vo V4 „cíti ako starec“.
V týchto chvíľach rokuje Radičová s Orbánom, riešia najmä vzájomné vzťahy oboch krajín.

335 debata chyba