Škandál v cirkvi. Kňazi chodili po gay baroch a mali sex s cudzincami

Rímska diecéza v ostro formulovanom vyhlásení odsúdila homosexuálnych kňazov, ktorí podľa nej vedú "dvojitý život". Uviedla, že nemali byť vôbec vysvätení a sľúbila, že cirkev bude rozhodne stíhať každého kňaza, ktorý svojím správaním poškodzuje dôstojnosť kňazstva.

23.07.2010 22:35
debata (23)
Titulná stránka talianskeho týždenníka Panorama. Foto: panorama.it
Titulná stránka talianskeho týždenníka Panorama. Titulná stránka talianskeho týždenníka Panorama.

Diecéza tak reagovala na reportáž v ta­lianskom týžden­níku Panorama s troma homosexuálnymi kňazmi v talianskej metropole. Časopis popísal ich návštevy v homosexuálnych kluboch a baroch a ich styky sexuálneho charakteru s cudzincami. Jedno z takých stretnutí sa vraj uskutočnilo dokonca v cirkevnej budove.

Reportáž v týždenníku Panorama s fotografiami i videom

Novinár Carmelo Abbate sledoval po dobu dvadsiatich dní „druhý život“ týchto troch kňazov, dvoch Talianov a jedného Francúza. Cez deň to boli sluhovia boží v sutanách a v noci sa zabávali v homosexuálnych baroch a mali sex s inými mužmi. To, čo videl, zdokumentoval videom i fotografiami.

Vyhlásenie rímskej diecézy však zároveň zdôrazňuje, že veľká väčšina z 1300 rímskych kňazov je svojho povolania hodná a je „pre všetkých vzorom morálnosti“.

Počet homosexuálov medzi kňazmi nikto nepozná. Pápež Benedikt XVI. Vydal v roku 2005 smernicu, podľa ktorej nemajú homosexuáli v seminároch miesto.

23 debata chyba