Kosovský šéf diplomacie odletel do USA lobovať za ďalšie uznania

Kosovský minister zahraničných vecí Skender Hyseni odcestoval do New Yorku, aby sa na pôde OSN uchádzal o ďalšie uznania jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova u krajín, ktoré tak doposiaľ neurobili.

26.07.2010 13:29
Kosovský minister zahraničných vecí Skender Hyseni Foto: ,
Kosovský minister zahraničných vecí Skender Hyseni
debata

Ministerstvo zahraničných vecí v Prištine informovalo, že Hyseni sa v sídle OSN v New Yorku počas nasledujúcich dní stretne s predstaviteľmi asi 60 krajín. Hyseni cez víkend povedal, že sa čoskoro s požiadavkou o uznanie kosovskej nezávislosti obráti na 121 štátov.

Kosovo vo februári 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Doposiaľ ho ako samostatný štát uznalo 69 krajín, z toho 22 z 27 členov EÚ – okrem Cypru, Grécka, Rumunska, Slovenska a Španielska.

Medzinárodný súdny dvor (MSD) v Haagu minulý týždeň zverejnil posudok, podľa ktorého nebolo jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova porušením medzinárodného práva. Priština od verdiktu, ktorý nie je právne záväzný, očakáva ďalšie uznania, kým Belehrad oznámil, že bude pokračovať v diplomatickom boji o zachovanie svojej južnej provincie.

debata chyba