Bin Ládin sa objavil vo vyzradených spisoch

Šéf teroristov z Al-Kajdá sa podľa amerických tajných služieb už dávno stratil z radarov vyzvedačov. Usama bin Ládin sa však teraz znova objavil. Jeho meno sa nachádza v niektorých z vyše 90-tisíc vojenských záznamov, ktoré zverejnil internetový server Wikileaks. Vodcu teroristickej siete podľa záznamov niekoľkokrát videli na stretnutiach.

28.07.2010 09:57
Usama bin Ládin, SITA/AP Foto:
Usama bin Ládin sa mal podľa uniknutých záznamov pravidelne objavovať na stretnutiach s najvyššími predstaviteľmi teroristickej siete.
debata (7)

„V pakistanskej Kvéte sa dokázateľne konala schôdza na najvyššej úrovni, na ktorej šesť samovražedných útočníkov dostalo príkazy na operáciu v severnom Afganistane,“ píše sa v jednej zo správ od vojakov síl NATO. „Také stretnutia sa konajú každý mesiac a zvyčajne sa na nich zúčastňuje zo dvadsať ľudí. Miestom stretnutia býva buď Kvéta, alebo dediny v afgansko-pakistanskom pohraničí. Štyrmi najdôležitejšími mužmi na týchto stretnutiach sú mulla Umar, Usama bin Ládin, mulla Dadulláh a mulla Baradar,“ spresňuje správa zoznam prítomných vysokých predstaviteľov Al-Kajdá a Talibanu.

Zverejnené dokumenty sú v priamom rozpore so slovami šéfa CIA Leona Pannettu, že tajné služby o pobyte bin Ládina nemajú od roku 2003 žiadne správy. Šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová pritom počas svojej návštevy Pakistanu minulý týždeň vyhlásila, že verí, že bin Ládin sa skrýva práve v tejto krajine. „A myslím si, že niekto v pakistanskej vláde aj vie kde,“ zatlačila na Islamabad.

Server Wikileaks zverejňuje tajné informácie, o ktorých si myslí, že by ich verejnosť mala poznať. Vyše 90-tisíc záznamov z vojny v Afganistane z rokov 2004–2009 patrí medzi jeho dosiaľ najväčšie úlovky. Záznamy okrem iného hovoria o vysokom počte mŕtvych civilistov, zvyšujúcom sa počte útokov a lepšej výzbroji Talibanu aj o skrytej vojne Iránu a Pakistanu proti spojeneckým jednotkám.

Väčšina informácií neodhaľuje nič, o čom by sa doteraz nevedelo. Únik informácií však môže vyvolať tlak verejnej mienky na stiahnutie vojakov z Afganistanu, čo je ostatne cieľ, ktorým sa predstavitelia Wikileaks netaja. Americký prezident Barack Obama, ktorý rozhodol o vyslaní ďalších 30-tisíc vojakov do stredoázijskej krajiny, sa môže dočkať aj opozície od vlastnej strany, ktorá sa bude snažiť pred novembrovými kongresovými voľbami získať politické body.

7 debata chyba