Fidesz zdržiava, čaká na nového prezidenta

Už týždeň leží na pracovnom stole predsedu maďarského parlamentu tzv. mediálny balík zákonov, ktorý schválili poslanci posledný deň pred letnými prázdninami minulý štvrtok. Keby ho boli hneď poslali prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi, ten by ešte mal v kompetencii zákony buď poslať na predbežnú kontrolu ústavnému súdu (v Maďarsku táto možnosť jestvuje), alebo vrátiť parlamentu.

29.07.2010 10:02
Schmitt, Sólyom Foto: ,
Pál Schmitt (zľava), terajší šéf maďarského parlamentu, ktorý čoskoro nahradí Lászlóa Sólyoma v prezidentskom kresle.
debata (2)

Pál Schmitt, ešte ako šéf parlamentu, môže poslať po takomto zdržaní balík najviac po 15 dňoch hlave štátu. Tento termín vyprší 5. augusta, 6. augusta Schmitt bude už prezident, čiže ako nominant premiéra Viktora Orbána bez problémov zákony podpíše a akékoľvek reklamácie môžu prísť na rad až oveľa neskôr.

Ľavicový denník Népszava včera vyjadril názor, že takáto bola pointa niekoľkonásobného odkladu záverečného hlasovania o mediálnych úpravách. Faktom je, že hlasovanie avizovali viackrát, no vždy v poslednej chvíli to predkladatelia stiahli, sami predložili pozmeňovacie návrhy či požiadali o odsun a nechali to „dozrieť“ na posledný parlamentný deň.

Pritom náhlenie je celkovo príznačné aj pre túto oblasť nových zákonov. Balík nepredložila vláda, ale bola to poslanecká iniciatíva – dvaja poslanci Fideszu sa rozhodli navrhnúť novely. V tomto prípade neboli potrebné zdĺhavé konzultácie, rokovania s novinárskou obcou, inými organizáciami, tak sa mohol schváliť kompletný balík len za štyri týždne! „To je v maďarskej praxi nonsens, nezvyčajné,“ myslí si Miklós Haraszty, ktorý bol donedávna komisárom OBSE pre slobodu tlače. Dokonca dodáva, že „ako prehnali mediálne zákony cez parlament, to bol puč“.

Z USA prišla nemenej ostrá kritika. Renomované denníky písali o vládnom valci v médiách, kritizovali napríklad povinnosť zverejnenia reakcie na názor, čo v prípade Slovenska vyvolalo už medzinárodný posmech. Pravda je však taká, že tento moment v konečnej verzii nezostal – predkladatelia to stiahli. „Prehnané reakcie zahraničia svedčia o tom, že ide o veľmi citlivú oblasť, hoci by sa presnosť vyžadovala aj od zahraničných médií,“ hovorí jeden z predkladateľov, poslanec za Fidesz Antal Rogán, ktorý upriamuje pozornosť aj na pasáže, čo silnejšie chránia novinárov. Napríklad ich zdroje či časti, ktoré do ústavy zaraďujú slobodu slova i slobodu názoru, alebo že verejnoprávne médiá sú ústavnými inštitúciami, teda ich fungovanie musí zabezpečiť štát.

Medzi hlavné zmeny však patrí aj to, že bude jedna veľká dozorná rada pre verejnoprávne médiá, teda dve televízie, rozhlas a národnú agentúru. Nie však ako doteraz, v paritnom zložení členov vládnych a opozičných strán, ale presne tak, ako je to v parlamente – teda vláda aj tam bude mať dvojtretinovú väčšinu. Šéfa veľkej rady vymenuje premiér až na 9 rokov. Sú aj zárodky „umravnenia“ internetových blogov, postupne aj komerčných televíznych a rozhlasových staníc, printových médií, slovom celého maďarského mediálneho sveta. To však má byť ďalšia, jesenná etapa, cez leto sľubujú predkladatelia diskusiu s verejnosťou.

2 debata chyba