Grécki vodiči štrajkujú, benzínky sú zatvorené a turisti bezradní

Grécka polícia použila slzný plyn na rozohnanie demonštrujúcich vodičov cisterien a nákladných automobilov, ktorých štrajk poškodzuje turistický ruch v krajine. Vláda v stredu vydala nariadenie, podľa ktorého sa títo vodiči musia vrátiť do práce. Odborári však odpovedali, že budú nariadenie ignorovať.

29.07.2010 11:52
Grécko, štrajk Foto:
Kolóna áut pred otvorenou benzínkou. V Grécku ju v týchto dňoch nájsť je skôr zázrakom.
debata (10)

Polícia zasiahla v okamihu, keď asi 500 vodičov protestovalo pred ministerstvom dopravy. Incident sa však rýchlo skončil.

V Grécku je zatvorených mnoho čerpacích staníc, pretože vodiči štrajkujú už tri dni na protest proti plánom na zmenu licenčných pravidiel, ktorá má posilniť konkurenciu v odvetví. Zmena pravidiel je súčasťou podmienok pre pôžičku v objeme až 110 miliárd eur, ktorú Grécku sľúbili krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond.

Príkaz civilnej mobilizácie, ktorý vláda v snahe o ukončenie štrajku použila, je súčasťou núdzových ustanovení, ktoré sú normálne vyhradené pre prípad vojny či živelnej pohromy. Štrajkujúci vodiči majú teraz 24 hodín na návrat do práce, inak im hrozí väzenia a strata licencie.

Vodiči však vyhlásili, že sa proti tomuto nariadenia postavia nepriamou formou a že budú pokračovať vo svojich protestoch rôznymi formami neposlušnosti.

Štrajk ťažko zasiahol zásobovanie pohonnými hmotami. Tisícky turistov podľa médií rušia svoje cesty z obáv, že v Grécku nebudú mať kde natankovať.

10 debata chyba