Sarkozy chce deportovať Rómov

Francúzska vláda šokovala ľudskoprávne organizácie aj opozíciu. Po mimoriadnom zasadnutí oboznámila verejnosť s plánom zaviesť tvrdé opatrenia proti kočovníkom a Rómom. Liga za ľudské práva označila rozhodnutie za škandalózne, Európska komisia s ním, naopak, súhlasí.

29.07.2010 18:20
Nicolas Sarkozy Foto:
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy
debata (45)

Takzvaní kočovníci ilegálne prebývajú v karavanoch na okraji miest po celej krajine. Do Francúzska sa dostali prevažne z Rumunska a Bulharska, a to vďaka zákonom Európskej únie o voľnom pohybe občanov členských štátov. Vláda prezidenta Nicolasa Sarkozyho im však jasne dáva najavo, že na ich území už nie sú vítaní. Pohár trpezlivosti pretiekol po útoku okolo päťdesiatich Rómov na policajnú stanicu v mestečku Saint-Aignan. Vyčíňanie bolo reakciou na smrť mladého Róma podozrivého z krádeže, ktorého zo zatiaľ neobjasnených príčin zastrelil policajt.

Podľa slov ministra vnútra Bricea Hortefeuxa chce vláda prostredníctvom nových opatrení nelegálne správanie Rómov potrestať a nemieni s tým dlho čakať. Do troch mesiacov plánuje zrušiť polovicu, teda tristo, ilegálnych kempov. Navyše ak kočovníci akokoľvek porušia verejný poriadok, budú takmer okamžite deportovaní do rodnej krajiny. Francúzsko chce podľa denníka Le Monde takisto požiadať Rumunsko o policajnú výpomoc v kempoch. Rómov čaká aj kontrola majetku, ktorú by mali vykonávať desiati finanční inšpektori.

Ľudskoprávne organizácie za týmto krokom vidia jednoznačné rasové odcudzovanie. „Evakuovanie chudobných štvrtí len preto, že ich obyvatelia sú Rómovia, je rasisticky zamerané. Vláda hľadá obetné baránky, aby sa vyhla riešeniu podstatných problémov,“ vyjadril sa pre televíziu France24 viceprezident francúzskej Ligy za ľudské práva. „Obávame sa, že reakcia prezidenta na sériu špecifických udalostí sa javí byť zameraná proti Rómom a kočovníkom vo všeobecnosti a podporuje negatívne predsudky,“ znie stanovisko Amnesty International.

Na rozdiel od organizácií a od ľavice, ktorá hovorí o vládnej xenofóbii, Európska komisia rozhodnutie zostriť politiku voči nelegálnym prisťahovalcom podporila. Aj keď majú občania členských krajín právo na voľný pohyb, eurokomisárka Viviane Redingová, zodpovedná za spravodlivosť a ľudské práva, prostredníctvom hovorcu poukázala aj na iné práva, a to právo každého štátu chrániť si svoje územie a bojovať proti kriminalite.

45 debata chyba