Rómovia zo Slovenska sa chcú usídliť v Belgicku

Tvrdia, že vo vlasti s nimi zle zaobchádzali, preto sa vybrali žiť do zahraničia. Belgické úrady riešia osud 42 Rómov zo Slovenska, informovala o tom agentúra TASR. Najprv sa usadili na štadióne v okolí Bruselu v Saint-Josse, teraz dostávajú slušnú dočasnú strechu nad hlavou. "Súd rozhodol, že agentúra Fedasil, ktorá sa zaoberá žiadateľmi o azyl, im musí nájsť ubytovanie, kde môžu zotrvať do septembra," napísal denník La Libre Belgique.

31.07.2010 15:38
Rómovia Foto:
Desiatky slovenských Rómov sa chcú usadiť v Bruseli. Ich osud riešia belgické úrady. Na fotografii spred ôsmich rokov je návrat početnej skupiny Rómov do Košíc z Nórska, kde zamietli ich žiadosti o azyl.
debata (132)

Ako občania EÚ sa môžu na území iného členského štátu pohybovať voľne počas 90 dní. „Potom platí, že človek musí požiadať o dočasný pobyt, pričom sa treba preukázať získaním legálneho zamestnania,“ pripomenuli noviny Le Monde. Slovenskí Rómovia pricestovali do Belgicka v júni, začiatkom jesene majú úrady rozhodnúť, či im umožnia v krajine bývať.
Fedasil oznámil, že im na svoje náklady poskytne izby v dvoch ubytovacích zariadeniach – v hoteli a hostinci vybavenom lôžkami. ,„Rodiny budú dostávať každý deň raňajky a zároveň poukážku na stravu v hodnote 6 eur na každú osobu,“ napísala agentúra Belga. Dodala, že napriek ústretovosti úradov sa Rómom riešenie nepozdáva.

Ich prvé kroky v Belgicku viedli v júni do budovy v Saint-Josse, z ktorej ich čoskoro vyhnali, lebo sa ide opravovať, aby mohla slúžiť hendikepovaným ľuďom. Následne sa utáborili na tamojšom štadióne, kde nemôžu zostať, lebo treba obnoviť športové podujatia. „Polovica žije v bufete a v šatniach, druhá časť si rozložila stan,“ napísal portál Belgickej televízie a rozhlasu. ,,Situácia je tam dosť katastrofálna, lebo štadión nie je prispôsobený na ubytovanie. Spia na dlážke na dekách, sú medzi nimi tehotné ženy, jedna má menej ako 17 rokov, a majú so sebou viacero malých detí," pre citovaný zdroj opísala situáciu právnička Marie-Pierre Buisseretová.

Rómov zastupuje ako advokátka. Nie je jasné, či si ju platia, alebo im ju pridelili úrady, prípadne či koná na náklady nejakej dobročinnej organizácie. Buisseretová včera popoludní už nebola v práci, denníku Pravda sa s ňou preto nepodarilo telefonicky spojiť.

Belgická televízia a rozhlas poznamenáva, že Rómom na štadióne pomohli dobročinní jednotlivci aj organizácie. Napriek tomu im chýba teplé oblečenie počas chladných nocí a rôznorodá strava. „Nie je dobré každý deň jesť jogurt a čokoládu, bolí ma žalúdok,“ povedala pre tento portál žena, ktorá sa predstavila ako Valéria. Má 18 rokov a je už v ôsmom mesiaci tehotenstva.

132 debata chyba