V Rusku oheň ešte neskrotili, Putin sľúbil vybudovať zhorené dediny

Do boja proti lesným požiarom, ktoré si v krajine vyžiadali už viac než 30 obetí, sa v sobotu zapojilo 238 tisíc požiarnikov. Tí sa snažia za pomoci 226 lietadiel a vrtuľníkov dostať pod kontrolu plamene, ktoré už zasiahli 14 regiónov, informovalo ministerstvo pre mimoriadne situácie. Vláda povolala na pomoc aj armádu a požiarnikov tak podporuje ešte asi 2 tisíc vojakov, uviedla pre agentúru ITAR-TASS hovorkyňa ministerstva obrany.

31.07.2010 21:23
požiar v Rusku Foto: ,
Požiare v Rusku zasiahli štrnásť regiónov. Prezident Dmitrij Medvedev ich označil za prírodnú katastrofu.
debata (27)

V krajine ešte stále horí štyristo požiarov, ktoré pohlcujú viac než 120 tisíc hektárov pôdy. V posledných dňoch sa už podarilo uhasiť 387 iných. Najhoršie postihnutý je región Nižný Novgorod, kde sa stále nedarí dostať pod kontrolou 11 požiarov.

Prezident Dmitrij Medvedev nazval situáciu v krajine „prírodnou katastrofou“. Premiér Vladimír Putin po piatkovej návšteve spálených oblastí vyzval na rezignáciu šéfov regionálnych vlád, ktorí podľa neho evidentne nezvládli situáciu. Postihnutým prisľúbil kompenzácie a vyhlásil, že zničené dediny nechá opäť postaviť.

Nešťastné ženy sa pozerajú, čo zostalo z ich... Foto: AP, SITA
požiar v Rusku Nešťastné ženy sa pozerajú, čo zostalo z ich domovov.

Ničivé požiare sužujú Rusko už niekoľko dní. Živel má na svedomí dlhotrvajúce horúce letné počasie. Moskva zažila vo štvrtok ďalší teplotný rekord, keď sa teplota v ruskom hlavnom meste vyšplhala na 38,2 stupňa Celzia. Ochladenie je však nedohľadne. Pre región Voronež, kde ostalo bez strechy nad hlavou viac než 500 ľudí, predpovedajú meteorológovia na víkend 40 stupňové horúčavy.

V rámci rekordných teplôt sa mnohí Rusi pokúšajú schladiť v riekach a jazerách, čo však rovnako dvíha už i tak smutné štatistiky. Len v piatok sa v Rusku utopilo 35 ľudí, informovalo ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Nešťastné ženy sa pozerajú, čo zostalo z ich...
27 debata chyba