Apokalypsa v Maslovke. Šokovaní ľudia sa motajú v ruinách domov

Mestečko Maslovka ležiace na predmestí Voroneža asi 600 kilometrov juhovýchodne od Moskvy vyzerá ako po apokalypse. Trosky domov ešte dymia a medzi nimi sa bezcieľne motajú zmätení a šokovaní obyvatelia. Oheň tu zničil prakticky všetky domy.

01.08.2010 15:16
Maslovka, požiar Foto:
Nešťastní obyvatelia Maslovky. Väčšine ľudí vôbec nič nezostalo, len dymiace trosky ich domov
debata (11)

„Zhorelo to počas minúty, mali sme čas len vyniesť von deti,“ hovorí jedna zo žien prehľadávajúca trosky svojho domu. Maslovku obklopujú polia. V teplotách, ktoré sa blížia k 40 stupňom Celzia, sa tu oheň šíril maximálnou rýchlosťou len pri obyčajnom závane vetra.

Podľa miestnych obyvateľov prišiel oheň úplne nečakane a takmer nepostrehnuteľne a zachvátil domy skôr, ako mohli ich obyvatelia akokoľvek zareagovať. 144 domov mestečka požiar spálil. Ušetril len päť budov. Zvyšok je obrazom skazy. Niekde stojí kus sčernenej steny, inde zase kachle na drevo je to jediné, čo zostalo z celého domu.

Ľudia neodchádzajú. Uprostred trosiek niektorí plačú, iní v popole hľadajú, čo mohlo zostať nepoškodené, napríklad konzervy alebo zaváraniny pripravené na zimu. Miestne úrady sa zaviazali urýchlene poskytnúť 100-tisíc rubľov majiteľom zničených domov a premiér Vladimir Putin ich v sobotu ubezpečil, že ich obydlia do konca októbra znovu postavia.

//  Oblasť Voronež postihnutá katastrofálnym požiarom//

Obyvatelia Maslovky však neskrývajú svoju trpkosť. „Ako mohli tí hore toto dopustiť?“ sťažuje sa jedna z miestnych žien. Pole okolo Voroneža podľa nej „horí už dobre dlho a nikto s tým vôbec nič nerobil“.

Rovnaký názor má aj Putin, ktorý už dva dni robí výčitky miestnym úradom, guvernérom i starostom za ich neprezieravosť, keď celú západnú časť Ruska od začiatku júla sužujú bezprecedentné horúčavy. „Nič sa nespravilo včas ani tak, ako to malo byť urobené, ale toto nie je pravá chvíľa na vyrovnávanie si účtov,“ vyhlásil v sobotu Putin.

Počas dvoch dní v oblasti Voroneža zhorelo okolo 400 domov a traja ľudia zhoreli zaživa, vrátane jedného záchranára ruského ministerstva pre civilnú obranu, mimoriadne situácie a likvidáciu následkov živelných pohrôm. Vo Voroneži sú preplnené nemocnice. Vzduch je dusný a nedýchateľný, keď sa spojili vysoké teploty a štipľavý dym z požiarov.

Celkovo si požiare, ktoré zúria v oblasti východne a juhovýchodne od Moskvy, vyžiadali tridsať obetí, ale táto bilancia je len provizórna a konečné čísla sa zrejme ešte zmenia.

Nešťastné ženy sa pozerajú, čo zostalo z ich...
Požiare v Rusku zasiahli štrnásť regiónov....
+13Zúfalí ľudia hľadajú v troskách svojich domov...
11 debata chyba