Prví argentínski gejovia odskúšali platnosť zákona o svadbách

Na sobášnom liste preškrtli "muž" a "žena" a nahradili ich spojením "zmluvní partneri". Dvaja Argentínčania si povedali svoje áno v Buenos Aires a stali sa prvým homosexuálnym párom, zosobášeným po prijatí novej legislatívy. Argentína je zatiaľ jedinou latinskoamerickou krajinou, ktorá zväzky osôb rovnakého pohlavia povolila na celom svojom území.

01.08.2010 17:17
Alejandro Vanelli, Ernesto Larrese Foto:
Alejandro Vanelli (vľavo)a Ernesto Larrese. Jeden z prvých párov, ktorí využili zákon povoľujúci sobáše homosexuálov.
debata (26)

„Rešpekt zvíťazil nad predsudkami,“ netajil dojatie 54-ročný architekt José Luis Navarro. Svojho partnera, 65-ročného úradníka na dôchodku Miguela Angela Calefata stretol pred troma desaťročiami na dovolenke pri mori. „Okamžite medzi nami preskočila iskra,“ zdôveril sa argentínskemu denníku El Liberal. Odmenu, ktorú prvému zosobášenému páru ponúklo hlavné mesto Mexika, však zrejme odmietnu. Nechcú vraj vyvolať dojem, že sa brali len pre letenky a ubytovanie v luxusnom hoteli.

Zákon o svadbách homosexuálov podpísala argentínska prezidentka Cristina Fernandezová pred dvoma týždňami. Manželia rovnakého pohlavia majú podľa neho rovnaké práva a povinnosti ako heterosexuálne páry vrátane práva dediť či možnosti adoptovať si deti.

Nové nariadenie prešlo oboma komorami argentínskeho parlamentu napriek odporu katolíckej cirkvi. K tej sa síce hlási viac ako 80 percent obyvateľstva juhoamerickej krajiny, no podľa prieskumov väčšina proti homosexuálnym manželstvám nič nemá. S menšou podporou sa však už stretáva právo adopcie.

Jose Luis David Navarro (vľavo) a Miguel Angel... Foto: SITA
Jose Luis David Navarro, Miguel Angel Calefato Jose Luis David Navarro (vľavo) a Miguel Angel Calefato, prvý zosobášený pár, ukazujú novinárom sobášny list.

Po prvom sobáši okamžite nasledovali ďalšie a cez víkend malo v pláne uzavrieť manželstvo najmenej päť mužsko-mužských dvojíc. „Všetkým, čo sa boja, čo sú homofobickí, odkazujem, že toto sa ich nijako nedotkne,“ vyhlásil herec Ernesto Larrese, ktorý si bral svojho agenta Alejandra Vanelliho, s ktorým žije už viac ako tridsať rokov. „Nemáte sa čoho báť,“ citovala ho americká televízia CNN.

Homosexuálne manželstvá neboli v Argentíne zakázané ani pred prijatím zákona, týkalo sa to však len niektorých provincií a právoplatnosť takýchto sobášov bola napádaná na súde. Okrem Argentíny sa môžu gejovia a lesbičky brať aj v hlavnom meste Mexika. Uruguaj, niektoré mexické a brazílske štáty uznávajú registrované partnerstvá a Kolumbia priznáva homosexuálnym párom právo dediť.

26 debata chyba