Hawking: Ak ľudstvo skoro neopustí Zem a neosídli inú planétu, vyhynie

Najznámejší svetový astrofyzik Stephen Hawking prišiel s ďalším zo série svojich apokalyptických varovaní. Jedinú šancu na prežitie ľudstva vidí v čo najskoršom opustení Zeme a v kolonizácii vzdialenej planéty.

10.08.2010 13:32
Hawking Foto: ,
Stephen Hawking.
debata (196)

„Vidím obrovské nebezpečenstvo hroziace ľudskej rase. Už viackrát v minulosti nastali situácie, keď by najlepšou voľbou bolo zbaliť sa a odísť,“ povedal Hawking v rozhovore pre internetový portál BigThink.com. Kubánska raketová kríza v roku 1963 bola údajne jedným z tých momentov, keď svetová populácia bola len krôčik od samozničenia. „Ich frekvencia sa v budúcnosti bude pravdepodobne zvyšovať,“ doplnil.

Tvrdí však, že je optimista a dúfa, že sa ľuďom podarí vyhnúť veľkej katastrofe v najbližších dvoch storočiach. Taký čas totiž odhaduje na to, aby sme boli schopní osídliť inú planétu.

Obavy britského astrofyzika pramenia v z roka na rok stúpajúcej teplote planéty, v jej preľudnení či v strachu z definitívneho vyťaženia životne dôležitých prírodných zdrojov. Za dôležitý element hovoriaci v neprospech dlhodobého prežitia ľudí na Zemi považuje aj ich samotnú genetickú výbavu. „Náš genetický kód v sebe nesie sebecké a agresívne inštinkty, ktoré boli potrebné na prežitie nášho druhu v minulosti. V súčasnosti však môže spôsobiť, že bude ťažké zabrániť celosvetovej katastrofe počas najbližších sto rokov,“ povedal. Reaguje tak na hrozbu biologickej či jadrovej vojny.

planéta Zem

V súčasnosti však môže ľudstvo nad podobným „únikom“ na inú planétu iba snívať. „Najbližšia hviezda potrebná na dlhodobé prežitie je Proxima Centauri a je od Zeme vzdialená 4,2 svetelných rokov,“ upozorňuje pre BigThink.com astrofyzička Katherine Freesová z Michiganskej univerzity. „To znamená, že až keď sa naučíme lietať rýchlosťou svetla (1 079 252 84­9 km/h), dostaneme sa tam za viac ako štyri roky,“ vysvetľuje. Dnes pritom vesmírne stroje lietajú len približne desaťtisícinou tejto rýchlosti, čo znamená, že podobná cesta by trvala približne 50-tisíc rokov.

Freesová v tejto súvislosti pripomína aj ďalšiu obľúbenú tézu hollywoodskych filmárov pôsobiacich v žánri sci-fi. A síce, že ak sa ľuďom podarí prekonať rýchlosť svetla, mohli by cestovať aj do budúcnosti. „Päť rokov trvajúca cesta rýchlosťou svetla, by posádku mohla posunúť o tisíc pozemských rokov dopredu,“ povedala.

Predpovede Hawkingsa nie sú prvými, v ktorých verejne rieši osud ľudstva. V apríli napríklad vystríhal pred nadväzovaním kontaktov s mimozemskými civilizáciami. Ich prípadný príchod vtedy prirovnal k objaveniu Ameriky Krištofom Kolumbusom. „Pre miestnych obyvateľov to nedopadlo dobre,“ vysvetlil. Obáva sa toho, že by modrú planétu „vycicali“ zo všetkých prírodných zdrojov a odišli preč.

Stephen Hawking

je popredný svetový teoretický fyzik. Od roku 1979 je profesorom matematiky na univerzite v Cambridge a vedeckým pracovníkom na katedre Gonville a Caius tej istej univerzity. Tieto posty zastáva napriek takmer celkovej pracovnej neschopnosti spôsobenej amyotrofnou laterálnou sklerózou. Vďaka svojej celosvetovej popularite sa objavil aj v kreslených seriáloch Simpsonovci a Futurama.

// zdroj: Wikipedia//

196 debata chyba