Izrael v Jeruzaleme rozbagroval moslimské hroby, dôvod nie je známy

Izrael v utorok s pomocou bagrov zlikvidoval viac ako 200 hrobov na moslimskom cintoríne v Jeruzaleme. Informuje o tom s odvolaním sa na svedectvo svojho vyslaného fotografa agentúra AFP. Správy potvrdzuje aj Mahmúd Abú al-Atta z Islamského hnutia, ktoré združuje Arabov žijúcich v Izraeli.

10.08.2010 18:52
debata (35)

Al-Atta tvrdí, že zlikvidované boli presne tie hroby, ktoré Arabi krátko predtým zrenovovali. „Ničenie hrobov súvisí s ich renováciami. Izraelské vedenie nechce, aby sme hroby renovovali, a tak ich ničí,“ hovorí al-Atta.

Úrady poslali podľa neho ťažkú techniku na cintorín už v noci z pondelka na utorok, a potom znova v utorok ráno po tom, ako súd odmietol petíciu občanov proti likvidácii hrobov. Miestne úrady ani polícia zatiaľ k informáciám nezaujali žiadne stanovisko, píše AFP.

Cintorín sa nachádza v západnej časti Jeruzalemu, ktorá je, na rozdiel od východnej časti mesta, obývaná prevažne Židmi. V blízkosti moslimského cintorínu, na ktorom začali likvidovať hroby, by malo čoskoro vyrásť Múzeum tolerancie financované Strediskom Simona Wiesenthala. Tento projekt vzbudil v minulosti kontroverzie práve pre svoju blízkosť k moslimskému cintorínu. Podľa al-Attu však búranie hrobov s múzeom nijako nesúvisí.

35 debata chyba