Ukrajinský baník prekonal rekord legendárneho Stachanova

Rubač ukrajinskej šachty Novodzeržinskaja v ukrajinskom Donbase prekonal rekord legendárneho úderníka a hviezdy boľševickej propagandy Alexeja Stachanova, keď v pondelok svojou ručnou zbíjačkou za smenu vyťažil 170 ton uhlia. Stachanovov rekord z 31. augusta 1935 bol tak prekonaný o 68 ton.

10.08.2010 19:56
Stachanov Foto:
Alexej Stachanov (vpravo) na archívnej fotke z roku 1935 pri ťažbe uhlia v bani.
debata (2)

Meno nového hrdinu práce je podľa ukrajinskej agentúry Unian Serhij Šemčuk. Rekordman je už nositeľom titulu „zaslúžilý baník Ukrajiny“ a držiteľom niekoľkých ocenení radnica rodného mesta Dzeržinsk. K výkonu mu zablahoželal dokonca aj donecký metropolita pravoslávnej cirkvi Ilarion.

Smenovú normu usilovný baník prekročil o viac ako 220 percent. Šemčukovov výkon s uznaním okomentovali nielen jeho kamaráti z brigády, ale aj štátna agentúra ITAR-TASS zo susedného Ruska: „Náš súčasník pokračuje v tradíciách zakladateľa hnutia za zvýšenie produktivity práce,“ informoval donecký spravodajca ruskej agentúry.

Hrdina ZSSR Stachanov bol v 30. rokoch za éry diktátora Stalina vzorom robotníka nového typu, ktorý aj za cenu sebaobetovania prináša komunistickej strane najvyšší dar vo forme nadľudského pracovného úsilia. Stachanovci alebo úderníci sa stali chrbticou komunistickej pracovnej propagandy v ZSSR a po vojne i v satelitných socialistických krajinách.

Sám Stachanov už v 30. rokoch vymenil zbíjačku za písací stroj a dotiahol to až na šéfa socialistického súťaženia v celom sovietskom uhoľnom priemysle. Jeho tvár sa v roku 1935 objavila na titulnej stránke amerického týždenníka Time, od roku 1978 nesie Stachanovovo meno niekdajše ukrajinské mestečko Kadijevka. Väčšiu časť dôchodku však strávil Stachanov v psychiatrickej liečebni.

2 debata chyba